Kulturarbetade egenföretagare styr upp sitt pensionssparande

Referat från vår rådgivning


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


En kulturarbetare i 40-årsåldern med enskild firma är orolig för att pensionen kommer bli låg.

Vi går igenom kontot på minpension.se och konstaterar att prognosen är mycket svag. Det lilla sparande som finns läggs om till maximal andel aktier till minsta avgift genom att välja AP7 Såfa i premiepensionen samt AMF fondförsäkring för den kollektivavtalade tjänstepensionen.

Vi går igenom på vilka sätt man kan spara till pensionen som egenföretagare och vilket belopp som är lagom för att härma hur det sett ut om man jobbat med kollektivavtal och liknande lönenivå.

På banken finns ett sparande i en dyr aktiefond på depå. Den säljs, trots reavinst, och pengarna sätts över på nystartat ISK med en global indexfond och låg avgift. Där startas också ett månadssparande som ersättning för långsiktigt pensionssparande.

Pga avsaknad av tjänstepension under 20 år beräknar vi fram vilket belopp som saknas idag för att vara i fas. Vi räknar också ut hur mycket sparande som skulle krävas för att ta igen det framöver.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är teknisk fysiker, tidigare risk- och hedgefondanalytiker, grävande finansgranskare och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.