Sjuksköterska som blivit lurad av rådgivare får nytt förtroende

Referat från vår rådgivning


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


En ensamstående sjuksköterska med några år kvar till pension har tidigare varit skeptisk till rådgivarnas roll i finansbranschen. Hen investerade under 2000-talet genom bolaget Acta och blir sedan lurad på pengar. Hade därefter noll tillit till finansbranschen och placerade därför allt sparkapital på sparkonto med insättningsgaranti. Tog kontakt med oss på Småspararguiden för att få oberoende hjälp då det kanske inte är en bra plan att ha alla pengar till mycket låg ränta.

Bor i bostadsrätt värd c:a 2,5 Mkr och med bolån på 100 tkr. Ränta 1,54%. Ett uppskov fanns från tidigare lägenhetsförsäljning. Vi gick igenom fördelar och nackdelar med att betala av uppskovet. Vi resonerade om huruvida det är bra att amortera eller att tvärtom passa på att låna pengar innan lönen blir halverad som pensionär. 

Sparpengarna delades upp i buffert och privat sparande som skall komplettera pensionssparandet. Vi resonerade och räknade på lagom andel aktier med allmänna råd om hur man bör placera bitarna som skall vara på lång sikt och bitarna som skall konsumeras i närmare tid.

Vid genomgång av pensionssparandet hittar vi flera privata pensionsförsäkringar. Alla har höga avgifter. Flera saknar flytträtt. Det som går att flytta bör flyttas för att sänka avgifterna. Det som inte går att flytta kanske går att flytta om reglerna för flytträtt luckras upp i framtiden.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.