Samarbeten, provisioner och oberoende

Vi tar vårt oberoende på största allvar. Vi är därför väldigt noga med hur vi samarbetar med andra och är också transparenta med det.

Inga provisioner från finansbolag

 

Vi säljer rådgivning. Vi säljer inte fonder eller andra sparprodukter eftersom vi ger råd om dem och då blir vårt oberoende viktigt. Därför är det centralt för oss att vi aldrig tar emot provisioner eller andra ersättningar för att rekommendera vissa fonder eller andra sparprodukter. 

 

Vi rekommenderar ofta våra kunder och läsare att öppna konto hos Avanza. Just därför är vi noga med att inte ha något samarbete med dem och framförallt att vi aldrig får betalt av dem på något sätt. Vi rekommenderar Avanza bara för att vi tycker att de har ett bra erbjudande. 

 

Samtidigt drar vi oss inte för att kritisera dem när de förtjänar det. Bland annat kritiserade vi dem i SVT för hur de gör sina fondrekommendationer och vi tycker inte om deras Auto-fonder.

 

Skribentuppdrag

 

Det närmaste vi har kommit ett samarbete med ett fondbolag hittills är att vi skrev en betald krönika för det finländska fondbolaget Seligson & Co. Det var givetvis inte villkorat på något sätt. 

 

Vi har också ett samarbete med jämförelsesajten Compricer där vi svarar på läsarfrågor (utan att få betalt). Compricer är en tjänst som vi bedömer kan vara till nytta för våra kunder ibland, men vi försöker vara försiktiga med att rekommendera dem och alltid vara noga med att påpeka att de inte är oberoende utan har en affärsmodell där de får provisioner när de förmedlar produkter och tjänster från de säljande bolagen.

 

Förhandling av lån för bostadsrättsföreningar

 

Tillsammans med Finopti säljer vi en tjänst där Finopti hjälper bostadsrättsföreningar att förhandla ned sina lån. Det här är en tjänst som vi funderade på att erbjuda själva, men efter att ha varit i kontakt med Finopti kom vi fram till att de gör jobbet bättre. Vi valde därför att erbjuda tjänsten genom dem istället.

 

I praktiken är det alltså Finopti som gör jobbet och vi som får provision från de kunder vi har dragit in. När vi marknadsför erbjudandet beskriver vi det som att vi och Finopti gör det i samarbete för att det ska bli så tydligt som möjligt att det här är någonting vi säljer och inte någonting vi rekommenderar. 

 

Finopti har också andra tjänster som vi inte har full insyn i och inte heller rekommenderar (men inte avråder från heller). Hittills har vi inte hamnat i en situation där vi har anledning att kommentera de tjänsterna, men finns det anledning att göra det lovar vi att vara transparenta med vår koppling och att inte hålla igen på eventuell kritik.

 

Vi köper reklam/trafik

 

Hittills har vi varit ganska försiktiga med att köpa reklam, men det beror mer på att vi har haft ont om pengar och inte bedömt att det varit rätt strategi än att vi har några egentliga betänkligheter. 

 

Ett ställe vi köper reklam/trafik från är bloggen och podden Rikatillsammans som är Sveriges största blogg om privatekonomi. Vår överenskommelse med dem är att de, om de publicerar material som har med oss att göra, markerar innehållet som “sponsrat inlägg” och så ger vi dem provision på rådgivningskunder som kommer därifrån. I praktiken frågar vi våra rådgivningskunder hur de har hittat oss och om de svarar Rikatillsammans så betalar vi provisionen till dem. 

 

Vi hade så klart tyckt att det hade varit roligare om Rikatillsammans hade kunnat drivas utan den här typen av betalda samarbeten och rekommendera oss bara för att de gillar oss. Vi har dock inte heller några idéer på vad de skulle tjäna pengar på annars och eftersom det är en bra plattform för oss att synas på har vi valt att vara där ändå. 

 

Att vi köper reklam hos Rikatillsammans betyder inte att vi står bakom precis allt de gör. Väldigt mycket material på sajten är jättebra och många av de grundläggande råden är ganska lika de vi ger med fokus på breda och billiga fonder, men det finns också saker vi inte gillar. Värt att nämnas är framförallt att Jan Bolmesson, som driver Rikatillsammans tillsammans med sin fru, tidigare varit en av frontpersonerna för bolaget Better Globe som granskades av Filter 2019 som ett misstänkt pyramidspel. Vi vet inte mer om Better Globe än vad som står i Filters reportage, men vi kan konstatera att det i bästa fall är en väldigt riskfylld investering som vi starkt avråder från. 

 

Vår bedömning är att det är lite för mycket begärt om vi ska gilla precis allt någon gör för att köpa reklam hos dem och har därför valt att göra det ändå. Nyckeln här är att vi ändå aldrig skulle rekommendera några fonder eller andra sparprodukter som Rikatillsammans har ett starkt ekonomiskt intresse i och att det inte heller är det samarbetet går ut på. Dyker det upp något som ger oss anledning att skriva kritiskt om Rikatillsammans i framtiden så kommer vi också att göra det.

 

Samarbete med Kollberg & Enqvist

 

Pensionskonsulterna Kollberg & Enqvist erbjuder oberoende pensionsrådgivning och är till viss del konkurrenter till oss, men eftersom de finns så få vettiga oberoende aktörer så har vi istället valt att försöka jobba ihop. Här kan du läsa mer om vårt samarbete med Kollberg & Enqvist.