Amortera eller spara i ISK?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hur ska vi tänka? Vi är ett par låginkomsttagare som alltid jobbat deltid. Pensionen blir rätt låg och det är dags för pension de närmaste 5-10 åren. MEN vår bostadsrätt har stigit i värde rejält och har en belåningsgrad på 15% idag trots att vi inte amorterat mer är ca 10% av lånet. Är bästa lösningen att fortsätta amortera det vi kan eller är det bättre att spara på ISK för att använda när vi går i pension?

SVAR: Tråkigt med låg pension, men grattis till låg belåningsgrad! Med så lång tid kvar till pension är vår allmänna rekommendation att spara i aktiefonder i en ISK. Gå gärna igenom vår Sparguide för att se att det stämmer på er.

Det finns två anledningar till att vi ger den rekommendationen. Den första är att aktiefonder med ganska stor säkerhet ger bättre avkastning än att amortera på så lång sikt. Den andra är att pengar ni amorterar blir inlåsta i huset. Ifall ni vill använda de pengar som ni sparar nu när ni är pensionärer är det därför bättre att ha dem i en ISK. Då kan ni kan få loss dem utan att sälja huset eller ta nya lån på det.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.