Vilka är vi

Vår historia

Vi startade Småspararguiden som en motreaktion till den stora skillnaden mellan vilka råd experter i finansbranschen ger till sina vänner och de råd de flesta får hos bankerna eller “fristående” försäkringsförmedlare. Alldeles i början var det bara Andreas och Patrick, men ganska snart fick vi sällskap av David och David. Vi började med att skapa en sida med våra 10 budord och kallade det Småspararens budord. Reaktionerna var många ryggdunkningar från folk i branschen, men de vi verkligen ville hjälpa behövde mer hjälp än så. Vi satte därför igång att blogga, bytte namn till Småspararguiden och startade Småspararjouren. Fram till 2015 var Småspararguiden ett helt ideellt projekt. Vi ville lägga ned mer tid men det var svårt att kombinera med andra heltidsjobb. När vi fick förfrågningar om konsultjobb beslutade vi oss för att bilda bolag i november 2015. I den här vevan fick vi också med oss Ida. Nu satsar vi på att kunna försörja oss på detta, men vi är noga med att inte kompromissa med våra värderingar.

Vad vi säljer

Det vi satsar mest på är att erbjuda oberoende digitala tjänster. Om råden ska vara oberoende kan vi inte ta betalt bakvägen av fond- och försäkringsbolag och då blir klassisk rådgivning för dyrt för de flesta småsparare. Vi erbjuder därför en Pensionsrapport där vi hjälper dig som privatperson att göra de bästa valen i din pension. För privatpersoner erbjuder vi även de digitala gratistjänsterna Sparguiden och Fondguiden. Under våren 2020 publicerade vi vår bok Mer pengar för pengarna som går igenom det viktigaste man behöver veta för att navigera som konsument på finansmarknaden. För den som har mer avancerade frågor erbjuder vi oberoende rådgivning. För dig som bor i bostadsrätt erbjuder vi i tillsammans med Finopti en tjänst för att hjälpa styrelsen förhandla ned föreningens lån. Till företag erbjuder vi även föreläsningar och diverse konsulttjänster. För vårt övriga jobb med hemsidan, folkbildning, Småspararjouren och bloggen skramlar vi med bössan för donationer. På sikt vill vi fortsätta utveckla digitala guider som gör det enkelt och billigt att få hjälp med sparandet av en helt oberoende aktör. Vi har inga annonser på hemsidan men är inte främmande för att samarbeta med någon som har ett budskap vi kan stå bakom utan att tumma på vårt oberoende.

Varför betala för oberoende råd

Vi är vana vid att betala för mjölken i affären och vi betalar tandläkaren för undersökningen. Om något är för billigt för att vara sant, är det ofta inte sant. Det är hög tid att tänka på samma sätt för finansiell rådgivning. Om en välbetald person i finansbranschen sätter sig ned med dig och ger dig råd så vill hen ha betalt. Om du inte betalar ett timpris för råden betyder det med största sannolikhet att du pratar med en säljare och inte en rådgivare. Det kan bli riktigt dyrt. För att kunna vara oberoende på riktigt är vi på Småspararguiden noga med följande:

  1. Vi får aldrig betalt av någon produkt- eller tjänstleverantör som t.ex. försäkringsbolag eller fondbolag.
  2. Vi erbjuder inga egna fonder eller försäkringar. Det enda vi säljer är vår kunskap och den hjälp vi ger.
  3. Vi äger Småspararguiden själva och kommer aldrig att ta in andra ägare som kan äventyra vårt oberoende.

Rådgivning utan tillståndsplikt

Småspararguiden har inte Finansinspektionens tillstånd att bedriva investeringsrådgivning till kund avseende finansiella instrument. När våra läsare ställer personliga frågor som rör placeringar i namngivna finansiella instrument får vi alltså enligt lag inte ge råd. Vi får dock fortfarande ge vägledning om hur man bör fördela sparandet mellan t.ex amortering på lån, räntor, fonder och aktier som oftast är den viktigaste frågan för spararna. Vi får naturligtvis också ge allmänna råd kring vilka finansiella instrument som vi tycker är bra eller dåliga eller vilka som lämpar sig för t.ex. pensionssparande. Eftersom våra allmänna råd inte skiljer sig från råden vi hade gett i individuella möten får våra kunder fortfarande de bästa råden vi kan ge.

Personerna bakom

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till konsumentaktivist och finansiell rådgivare togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick har varit drivande i prisbelönta avslöjanden av finansskojare som Allra, Solidar och Monyx vilket senare ledde till stor politisk debatt och ett reformerat premiepensionssystem. Om ni vill lyssna på Patrick rekommenderar vi Plånboken i P1 där han är en av experterna som svarar på lyssnarfrågor. Fritiden spenderas oftast med hund, barn och löparvagn.

Elisabeth Wass är styrelseordförande i Småspararguiden. Elisabeth är en riktig pensionsexpert som i över 20 års tid knorrat över tingens beskaffenhet i finans- och pensionsbranschen. Hon tjatar jämt om ”avgiftning” och ”rångivare” och tycker det är väldigt synd att det länge har varit snudd på omöjligt att få riktiga råd om pensioner och placeringar. Det är toppenbra att hon jobbat med nästan allt inom pensioner, som individuell rådgivning (på riktigt, utan provisioner), som pensionsansvarig på stor koncern och hon har till och med gjort analyser av andra länders pensionssystem för OECD Paris. Men bäst är att hon för ett djävla liv på sociala kanaler och vill förändra branschen!

David Sjöberg studerar för tillfället en Masterexamen i nationalekonomi på Köpenhamns Universitet. Han är tjänstledig från Svenskt Kvalitetsindex där han ansvarade för kundnöjdhetsmätningarna inom bank och finans. David gillar att analysera incitament och konkurrens, särskilt inom svenska finansmarknaden. I sitt sparande tycker han att man ska hålla psykologin i schack och ha en tydlig strategi och sparmål. Billigt och enkelt kommer man långt på.

David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.

Kontakt

Andreas Runnemo
Grundare & VD

andreas@smaspararguiden.se

0700-83 81 74

Patrick Siegbahn
Grundare & placeringsrådgivare
patrick@smaspararguiden.se
0739-37 30 90

Postadress

Småspararguiden

c/o Patrick Siegbahn

Studentbacken 32

115 57 Stockholm

Besöksadress

Network Office

På hörnet
Östermalmsgatan 79 / Sibyllegatan 46
114 50 Stockholm