Allt du behöver veta om det orange kuvertet


I januari till mars får alla som har samlat ihop någon statlig pension i Sverige sitt orange kuvert. Helt ovetenskapliga studier visar att detta oftast leder till en lätt obehagskänsla. Det tycker vi är onödigt.Den här fonden ska du välja!Om du aldrig har gjort några val av fonder för premiepensionen (det orange kuvertet) hamnar du i en fond som heter AP7 Såfa. Praktiskt nog tycker vi också att det är den bästa fonden och rekommenderar alla att behålla/byta tillbaka till den. Här förklarar vi varför.


De här fonderna ska du absolut INTE välja!Här kan du hitta premiepensionens 5 värsta skitfonder för 2019. Undvik dem! Listan för 2020 kommer snart.


Så kul kan det vara att öppna sitt orange kuvert!


Så kul hade Patrick med det orange kuvertet för ett par år sedan.

De fick precis hem sina orange kuvert. Du kan inte tro vad som hände sedan


Vad är orange kuvertet?


Den delen av pensionen – och orange kuveret – där du kan välja fonder kallas premiepension. Det är här du kan välja fonder i ditt orange kuvert. I pensionsskolan del 3 förklarar vi detta.

Det orange kuvertet innehåller besked om de statliga delarna av din pension. Pensionsskolan del 1 förklarar vilka delar det finns i pensionen.

Den största delen av din pension från staten kallas inkomstpension. Här behöver du inte göra några jobbiga val, men på sikt kan du förstås skaffa dig mer pension genom att jobba mer. I Pensionsskolan del 2 förklarar vi vad du ska tänka på för att få mer inkomstpension. Videon är ett par år gammal så flera av de belopp som nämns är lite högre idag.


Fler inlägg från jouren och bloggen