Allra, ett ruttet finansbolag med naiva kändisar

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


När vi tittar tillbaka på Småspararguidens senaste genomgång av finansbranschens fem största skitprodukter hittade vi på en 2:a plats “PPM-skojarnas fonder”. Då var det Falcon Funds som blåst spararna på 1,2 miljarder kronor. Nästa finansskojare som är nere för räkning är det svenska bolaget Allra som med aggressiv telefonförsäljning lyckats lura in 130 000 kunder i några av Sveriges sämsta fonder. Särskilt hårresande är att man inte bara lurat sina kunder utan även lyckats sminka verksamheten genom att avlöna fem näringslivskändisar på viktiga poster.

Låt oss ta det från början.

Telefonförsäljare blir pensionsgamar

Bolaget Svensk Fondservice bildades 2009 av Alexander Ernstberger och David Persson, en säljare och en marknadsförare helt utan finansbakgrund. Verksamheten handlade då om att med aggressiv telefonförsäljning lura folk att betala för så kallad PPM-rådgivning; ett abonnemang där dessa två pensionsgamar skulle rekommendera vilka fonder i premiepensionen som är bra att investera i. Idén var mycket lukrativ för ägarna men fullkomligt usel för kunderna eftersom standardvalet i premiepensionen, AP7 Såfa är både billigare och bättre. Verksamheten “utvecklades” när de 2012 satte upp egna fonder med höga avgifter som de skickade in sina kunder till. Ett genialt sätt att ta betalt på två ställen utan att ge något mervärde tillbaka.

Kritiken kommer från alla håll men fonderna flyr till Luxemburg

Svensk Fondservice led som väntat av massiv kritik i media från Konsumentverket, Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen. Lösningen blev att byta namn på bolaget till Allra år 2013 och sedan anamma urvattnade värdeord som “den moderna utmanaren till de traditionella storbankerna”. Genom att köpa upp konkurrenten och den allra största pensionsgamen Prognosia lyckades Allra 2014 samla fler kunder under samma tak. För att skydda sig mot granskning flyttade man 2015 sina fonder från Sverige till Luxemburg där svenska myndigheter inte har insyn. 2016 rekryteras en handfull näringslivskändisar till styrelsen som förhoppningsvis helt har missat bolagets usla rykte och fula affärsmodell.

Snart faller korthuset

Som många andra fulsäljare lyckades Alexander Ernstberger dåligt med att dölja sin framgång. Vi kunde nyligen läsa i Affärsvärlden att han köpt en villa på Lidingö med strandtomt för 50 Mkr.

SvD summerade nyligen den totala uteblivna avkastningen för Allras kunder till mer än 4 miljarder. Samtidigt saknas det många miljoner av de avgifter Allra har dragit in. Hur många fler miljarder hinner spararna gå miste om innan korthuset rasar? När skall kändisarna inse sina misstag? Småspararguiden anar att vi inte sett det sista i den här soppan.


Är du eller dina närstående drabbade?

Allras fonder har sålts till Ålandsbanken. Medioker förvaltning med höga avgifter. Byt istället till statliga AP7 Såfa!

Trött på att bli lurad av finansbranschens säljare? Välkommen att få hjälp av en oberoende aktör via vår jour, sparguide eller fondguide.


Detta är del 1 av vår granskning av Allra. Se också:

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.