Avanza Emerging Markets – en bra krydda för ditt sparande

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


2006 lanserade Avanza Sveriges första avgiftsfria fond, Avanza Zero. Hösten 2018 lanserade de världens billigaste globalfond Avanza Global. Den här våren fortsatte de på samma bana genom att släppa den rekordbilliga tillväxtmarknadsfonden Avanza Emerging Markets. För dig som vill krydda sparandet är den här fonden vår allmänna rekommendation.

För vem och när kan man ha tillväxtmarknadsfond?

Vi på Småspararguiden brukar ju i allmänhet rekommendera att man lägger upp sitt privata sparande i tre delar:

  • En del säkra pengar på ett sparkonto (inkl buffert)
  • En eventuell amortering på sitt bolån
  • En del pengar som man inte behöver i närtid sätter man på en ISK i en global aktiefond med låg avgift. Här kom Avanzas nya globalfond in som ett mycket intressant alternativ som slog i princip alla banker på fingrarna.

Vi brukar inte skriva så mycket om fonder som fokuserar på tillväxtmarknader för att de brukar ha högre avgifter och att de flesta sparare bör börja med att fördela pengarna mellan de tre alternativen ovan. Men, för en person som redan kommit fram till den tål börsens osäkerhet och vill sikta ännu högre gällande avkastning kan tillväxtmarknader vara en lämplig krydda. I nedanstående graf redovisar MSCI hur det globala och tillväxtmarknadsindex rört sig. Vid en snabb blick framgår det tydligt att det fladdrar betydligt mer i tillväxtmarknaderna och att det varit högre avkastning under perioden 2003-2018. Det betyder inte att det alltid kommer vara så, men i teorin bör den högre risken premieras med något högre avkastning.

Källa: MSCI

Ju mer man vill krydda desto mer kan man lägga i tillväxtmarknadsfonden. För den som bara vill härma hur världens pengar är fördelade finns en tumregel att lägga 10% av sitt aktiesparande i en sådan fond.

Hur fungerar Avanza Emerging Markets?

Upplägget känner vi väl igen från Avanza Global, som vi skrivit om tidigare. Avanza har tagit hjälp av den erkända och stora aktören Amundi som sköter och paketerar dessa två fonder enligt en så kallad master-feeder-struktur. Det betyder att pengarna som läggs i Avanza Emerging Markets skjutsas vidare och läggs i en jättestor fond för att effektivisera och kunna hålla nere avgifterna.

Fonden följer det berömda indexet MSCI Emerging Markets som replikerar de 1100 största bolagen som ligger i länder som definieras som utvecklingsländer.

Källa: Avanza

Hur står fonden sig mot alternativen?

Tillväxtmarknadsfonder finns både som aktivt och passivt förvaltade. Eftersom vi tycker att det är viktigare att hålla nere avgifterna än att försöka gissa vilka fonder som skall gå bättre än andra brukade vi tidigare hänvisa till antingen Länsförsäkringars eller SPPs tillväxtmarknadsfonder.

Källa: Avanza 2019-03-28

Med Avanzas lansering av en ännu billigare tillväxtmarknadsfond kommer vi nu hålla den som vår allmänna rekommendation för den som vill krydda sitt sparande utöver en globalfond.

Är den hållbar?

För dig som är intresserad av hållbart sparande kan det vara bra att veta att det finns en skillnad i innehaven mellan ovanstående fonder baserat på bolagens exkluderingslistor. Avanza har minimal exkludering. Frågan om det är värt att betala väsentligt mer för att exkludera några bolag är svår. Vi har försökt resonera i frågan i ett separat inlägg om hållbart sparande.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.