Därför ska du ha AP7 Såfa

Blogg


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Om du aldrig har gjort några val av fonder för premiepensionen (det orange kuvertet) hamnar du i en fond som heter AP7 Såfa. Praktiskt nog tycker vi också att det är den bästa fonden och rekommenderar alla att behålla/byta tillbaka till den. Här förklarar vi varför.

Tre anledningar varför AP7 Såfa är bäst

 1. Fonden har en bra mix av olika globala aktier, inklusive tillväxtmarknader och småbolag. Det blir mindre riskfyllt än att ha allt i en marknad – tex Sverige. Det är större risk att någon marknad, tex Sverige, går dåligt än att alla gör det.
 2. Den har en bra andel aktier
  1. För dig som har långt till pensionen har den tom lite mer än 100% aktier – dvs de lånar lite pengar och köper extra aktier. Eftersom aktier är det säkraste sättet att få hög pension på lång sikt är det toppen.
  2. För dig som är nära pension eller redan pensionär minskas aktieandelen så att du inte är lika sårbar för aktiemarknadens kortsiktiga svängningar.
 3. Det är den billigaste* globala aktiefonden. Och för fonder är billigast oftast bäst.

Vanliga invändningar

 • Kan det inte vara värt att betala en högre avgift för att en smart förvaltare ska generera mer pension åt dig?
  • Det är inte fullständigt omöjligt att det kan funka. Precis som att det inte är omöjligt att det är bättre att låta en travexpert spela på hästar för dina sparpengar. Det absolut troligaste är dock att det inte lyckas. Om du verkligen vill läsa på om detta har vi samlat argument och forskning här.
 • Jag är marknadsliberal och tror inte att staten är bäst på någonting. Ska jag verkligen ha en statlig fond?
  • Flera av oss som jobbar med Småspararguiden är själva rätt marknadsliberala och lite lätt skeptiska till en massa saker staten gör. I just det här fallet sköter sig dock AP7 Såfa alldeles utmärkt. Vi håller så klart lite koll på dem, men vi ser inga tecken på förfall.

Så byter du till AP7 Såfa

Uppdaterat 2022-01-19

 1. Gå till pensionsmyndigheten.se och logga in
 2. Välj “Mina Tjänster”
 3. Under “Min premiepension” hittar du “Byt fonder. Klicka där. 
 4. Välj AP7 Såfa. (Eftersom vi redan har AP7 Såfa vet vi inte exakt hur det ser ut för dig som inte redan har den.)
 5. Följ anvisningarna och signera med BankID
 6. Tänk på något roligare än Premiepension i några år
 7. Gå in på Småspararguiden och kolla att AP7 Såfa fortfarande är bäst

*Uppdatering 2019-02-09: Numera är faktiskt Handelsbankens generationsfonder – Handelsbanken pension XX – billigare om man bara tittar på priset. AP7 Såfa slipper dock betala en del skatter utomlands för att de är statliga. Det kan man tycka är en oschysst konkurrensfördel, men det påverkar dina pensionspengar lika mycket ändå och räknar man in detta blir AP7 Såfa billigast.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.