Därför ska du ha AP7 Såfa

Blogg

Om du aldrig har gjort några val av fonder för premiepensionen (det orange kuvertet) hamnar du i en fond som heter AP7 Såfa. Praktiskt nog tycker vi också att det är den bästa fonden och rekommenderar alla att behålla/byta tillbaka till den. Här förklarar vi varför.

Tre anledningar varför AP7 Såfa är bäst

 1. Fonden har en bra mix av olika globala aktier. Det blir mindre riskfyllt än att ha allt i en marknad – tex Sverige. Det är större risk att någon marknad, tex Sverige, går dåligt än att alla gör det.
 2. Den har en bra andel aktier
  1. För dig som har långt till pensionen har den tom lite mer än 100% aktier – dvs de lånar lite pengar och köper extra aktier. Eftersom aktier är det säkraste sättet att få hög pension på lång sikt är det toppen.
  2. För dig som är nära pension eller redan pensionär minskas aktieandelen så att du inte är lika sårbar för aktiemarknadens kortsiktiga svängningar.
 3. Det är den billigaste* globala aktiefonden. Och för fonder är billigast oftast bäst.

Vanliga invändningar

 • Kan det inte vara värt att betala en högre avgift för att en smart förvaltare ska generera mer pension åt dig?
  • Det är inte fullständigt omöjligt att det kan funka. Precis som att det inte är omöjligt att det är bättre att låta en travexpert spela på hästar för dina sparpengar. Det absolut troligaste är dock att det inte lyckas. Om du verkligen vill läsa på om detta har vi samlat argument och forskning här.
 • Jag är marknadsliberal och tror inte att staten är bäst på någonting. Ska jag verkligen ha en statlig fond?
  • Flera av oss som jobbar med Småspararguiden är själva rätt marknadsliberala och lite lätt skeptiska till en massa saker staten gör. I just det här fallet sköter sig dock AP7 Såfa alldeles utmärkt. Vi håller så klart lite koll på dem, men vi ser inga tecken på förfall.

Så byter du till AP7 Såfa

*Uppdatering 2019-02-09: Numera är faktiskt Handelsbankens generationsfonder – Handelsbanken pension XX – billigare om man bara tittar på priset. AP7 Såfa slipper dock betala en del skatter utomlands för att de är statliga. Det kan man tycka är en oschysst konkurrensfördel, men det påverkar dina pensionspengar lika mycket ändå och räknar man in detta blir AP7 Såfa billigast.

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.

 • Arvid (Jon Isaac official)

  Hej är det någon skillnad på AP7 Sofa eller AP7 aktiedfond?

  • AP7 Såfa är en fond-i-fond som investerar dels i AP7 Aktiefond och dels i AP7 Räntefond. Har du långt till pensionen kommer AP7 Såfa bara innehålla AP7 Aktiefond så då blir det i praktiken samma sak. När du närmar dig pensionen kommer Såfan dock att börja flytta över mer och mer till AP7 Räntefond.

   • Arvid (Jon Isaac official)

    Okej tack för svaret!!