Därför skall du inte köpa blandfonder

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Om du vill ta en lagom stor risk så är det lämpligt att göra det genom att ha en del av dina pengar i aktier och en del av dem i räntor. De allra flesta banker och fondförvaltare vill hjälpa dig med detta genom att sälja en blandfond, även kallad Multi Asset-fond.

Ett vanligt säljargument (kom ihåg: budord 1) är att fondförvaltaren varierar andelen aktier i fonden efter hur bra aktiemarknaden förväntas gå. Det låter förstås jättebra. Det är så klart bättre att äga mycket aktier när aktiemarknaden går upp. Det är ungefär som en Harry Boy som satsar lite mer pengar på den häst som vinner. Haken är förstås att fondförvaltaren inte kan spå framtiden.

Det blandfonden därför innebär i praktiken är att du betalar fondförvaltaren för att försöka tajma marknaden (budord 5). Bestäm därför själv vilken andel av dina pengar du vill ha i aktier respektive räntor och leta upp de billigaste (budord 3) fonderna av varje sort. Om du vill kan du sedan jämföra med priset på den föreslagna blandfonden. Blir den billigare, vilket skulle förvåna mig, så är det förstås ingen dum idé att köpa den.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.