Det är aldrig läge att binda räntan

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


“Räntorna är så låga nu. Är det inte läge att binda?”

Detta är en fråga en ofta hör på minglet eller runt middagsbordet, men det är helt fel fråga att ställa. Om den bundna räntan verkar låg nu så beror det på att marknaden förväntar sig att räntorna kommer förbli låga. Den rörliga räntan är i snitt lägre än den bundna. Det beror på att bankerna själva lånar in sina pengar med kort löptid. Om de skall erbjuda lån med lång löptid till sina kunder så tar de en risk i att räntorna kan stiga. Den risken vill banken ha betalt för och det ser de till att de får genom att lägga ett osynligt påslag på de bundna räntorna. Det är svårt att bedöma hur stort påslaget är, men om man jämför t.ex. SBABs boräntor sedan 1997 så ser man en tydlig trend.

När skall man binda räntorna då? Om man har god marginal i sin ekonomi och han klara en stor räntehöjning så ska man ha rörlig ränta. Om man å andra sidan skulle påverkas stort av en räntehöjning så kan det vara värt att binda räntan. Se en bunden ränta som en försäkring där du köper trygghet. Allt annat är spekulation (se budord 4).

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.