Egenföretagare – så mycket lön ska du ta ut före årsskiftet

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Du som har eget aktiebolag bör tänka på hur mycket lön du tar ut före årsskiftet. Har du pengar i bolaget, men tagit ut mindre lön än brytpunkten för statlig inkomstskatt under 2020 kan det vara smart att göra en extra löneutbetalning.

Berör det dig?

Den här frågan berör dig som:

  1. Driver ett aktiebolag (AB) ensam eller tillsammans med några få andra. 
  2. Bolaget är så framgångsrikt att du har möjlighet att ta ut en årslön på 523 200 kronor eller mer.
  3. Du har sammanlagt tagit ut mindre lön än 523 200 kr (om du är 66 år eller äldre är beloppet istället 575 500 kr). 
    1. Detta inkluderar även annan lön/pension/föräldrapenning/etc som du har fått från andra ställen än ditt företag.
    2. 523 200 kr/år motsvarar en månadslön på 43 600 kr så vet du med dig att du har tagit ut mindre än så berör det här dig.

Så här gör du

Det här behöver du göra:

  1. Räkna ihop hur mycket lön du har betalat ut till dig själv under året. Här är det bruttolönen som räknas.
  2. Betala ut det som är kvar upp till 523 200 kr i en extra lön till dig själv före årsskiftet.
  3. Om du redan gjort en löneutbetalning i december – se till att du deklarerar summan av lönerna i din arbetsgivardeklaration hos skatteverket.

Varför är det bra?

Vårt skattesystem fungerar så att marginalskatten – den skatt du betalar på varje ny tusenlapp du tjänar – ökar rejält över brytpunkten på 523 200 kr/år eller 43 600 kr/månad. 

Dessutom finns det en annan brytpunkt som är viktig. På löner upp till 44 923 kr/månad går en väsentlig del av den arbetsgivaravgift du betalar till din egen pension. Över den brytpunkten blir arbetsgivaravgiften istället en ren skatt som går direkt in i statskassan. 

På grund av dessa två faktorer är det nästan alltid lönsamt för dig som har ett eget AB att ta ut lön upp till brytpunkten ifall du kan. Behåller du pengarna i bolaget får du först betala vinstskatt och riskerar både att få betala högre inkomstskatt när du ska ta ut dem i framtiden samt att de inte ger dig några pensionsavsättningar.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.