Finansinspektionen bötfäller Solidar – smashläge för Pensionsmyndigheten

Blogg

Efter två års granskning kom Finansinspektionen idag med beslut i fallet med pensionsskojarna på Solidar. Bolaget har, precis som vi redogjort för, haft stora intressekonflikter och mjölkat spararna på 33 Mkr. Domen blev en varning och böter på 10 Mkr.

Solidar är en bjässe i ppm-systemet som länge flugit parallellt med pensionsgamarna i Allra. Fonderna de erbjudit har inte bara varit dyra utan och också använts av ägarna för att sno åt sig spararnas pengar som vi redogjorde för i vår granskning i december. Kort därefter valde Pensionsmyndigheten att köpstoppa fonderna. Sedan dess har vi väntat på myndigheternas besked. Både Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten har granskat bolaget och nu hann alltså Finansinspektionen först ut. Inte så konstigt eftersom det borde vara deras ansvar att den här typen av bolag sköter sig. Domen blev böter på 10 Mkr och en varning. Hela beslutet finns att läsa här.

“Det är för klent och för sent”, säger Expresssens Frida Bratt. Vi är benägna att hålla med. I ett annat läge hade vi varit ordentligt upprörda över att finansskojare kan sno 33 Mkr och bara betala 10 Mkr i böter. Men, med vetskap om att Pensionsmyndigheten förmodligen väntat på detta beslut lär vi nog få se ytterligare bestraffning från det hållet inom en snar framtid. Om myndigheten skall vara konsekvent och hantera Solidar på samma sätt som de gjorde med Allra så förväntar vi oss inget annat än avstängning, polisanmälan och krav på att spararna skall få tillbaka sina 33 Mkr, med ränta!

Samtidigt är humöret på Solidars hemsida på topp. Det här var ju minsann saker från “bakåt i tiden” och agerandet har “inte skadat andelsägarna”. Att Finansinspektionen just konstaterat att de snott 33 Mkr från sina kunder verkar de förneka in i det sista.

”Finansinspektionens kritik rör verksamhet bakåt i tiden. Nu ska vi noga gå igenom Finansinspektionens beslut och se om ytterligare åtgärder behövs. Det är viktigt att veta att intressekonflikten inte har medfört skada eller riskerat att medföra skada för våra andelsägare. Vi har naturligtvis hela tiden kundernas bästa för ögonen och våra fonder har också under den granskade tiden haft en generellt bra avkastning,” säger Krister Sjöblom, vd, Solidar Fonder AB

Dagen före beskedet kunde vi tillsammans med Expressen avslöja att pensionsbolaget Danica fortsatt sälja Solidars fonder inom den kollektivavtalade pensionen för LO-anslutna arbetare, trots Pensionsmyndighetens fyra månader långa köpstopp. Efter dagens besked från Finansinspektionen var de dock snabba på att inte bara köpstoppa utan även tvångsflytta 2,5 miljarder kronor ut ur Solidar.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.