Hela(?) listan: politikerna som sålde sig till finansbranschen

Blogg

I fyra års tid har vi ondgjort oss över de höga avgifterna och det moraliska förfallet i finansbranschen. Oftast är det finanshajar som ligger bakom skojerierna men ibland får de draghjälp av kändisar eller glorifierade influencers. Eftersom vi är i valtider tycker vi att det är läge att syna de politiker som med fina arvoden sålt sig till de värsta skojarna i finansbranschen för att sminka upp smutsiga fasader.

Varför och för vem skriver vi detta?

  • För dig som är politiker (eller kändis eller influencer):
    Tänk efter vad du ger dig in på. Är du anlitad för din kompetens eller för att sminka en smutsig fasad? Om du känner dig osäker är du välkommen att anlita oss för finansterapi så hjälper vi dig reda ut saken.
  • För dig som är konsument:
    Ser du någon som säljer grej med kändis som dragplåster? Tänk efter ett varv till, läs på om företaget eller fråga någon oberoende rådgivare innan du slår till!

#1 Thomas Bodström (S) – ledamot i Allra

Thomas Bodström var justitieminister i den socialdemokratiska regeringen 2000-2006 och aktiv i partiet ytterligare fyra år. Under 2016 och 2017 var han styrelseledamot i Allra och lyfte där ett arvode på 250 tkr. Under den tiden hyllade han bolaget i en reklamfilm och skrev under på beslut om att dela ut pengar från bolaget till ägarna. Pengar som alltså mjölkats från pensionsspararna och som nu är under brottsutredning.

#2 Fredrik Reinfeldt (M) – ledamot i Max Matthiessen

Fredrik Reinfeldt var statsminister för Moderaterna 2006-2014. Två år efter sin politiska karriär tog han rollen som styrelseledamot och “seniorrådgivare” på Max Matthiessen som sysslar med pensionsrådgivning och förvaltning av fonder. Bolaget har de senaste tre åren varit med på vår skitlista över finansbranschens värsta produkter, Finansinspektionen ondgör sig årligen över intressekonflikterna, de har fått kritik från oberoende experter och förekommit i pinsamma avgiftsupplägg. Bluffen är enkel: bolagets rådgivare ger gratis rådgivning och petar in bolagets anställda i rådgivarens egna svindyra fonder. På detta drar de in 600 Mkr årligen i onödiga avgifter.

#3 Göran Persson (S) – ledamot i Ålandsbanken

Göran Persson har varit statsminister, finansminister och skolminister för Socialdemokraterna mellan 1989 och 2006. Sedan 2015 har han varit ledamot i Ålandsbanken som satsat på så kallad premium banking, en helkundslösning för förmögna personer och företagare. Parallellt har banken också drivit fonder som utmärkt sig som vinnare på usel förvaltning. Största snedtrampet tog styrelsen när de godkände en överenskommelse med Allra-ligan som gav dem intäkter på 100 Mkr. Pengar som kommer direkt från pensionsspararna. Detta redogör vi för i ett tidigare inlägg om Allra-skandalen.

#4 Gunnar Axén (M) – ordförande i Allra

Gunnar Axén var riksdagsledamot för moderaterna 1998-2014. Tre år senare tar han på sig uppdraget som Allras ordförande efter att hela den externa styrelsen hoppat av. Hans uppgift är att rädda det sargade förtroendet för bolaget. Mest anmärkningsvärt i hans korta Allra-karriär är att han enligt SvD inte verkar kännas vid att det pågår en stor förundersökning mot bolagets företrädare.

#5 AB och FH (C) – ledamöter i Oak Capital

Vi låter AB och FH vara anonyma eftersom de inte haft några offentliga uppdrag eller innehaft ledande ställning i något bolag. Båda har kandiderat för Centerpartiet utan framgång, enligt Expressen. Under 2012 var de också styrelseledamöter i finansbolaget Oak Capital som gjorde affärerna med Allra som Ekobrottsmyndigheten nu är på väg att åtala för. Naturligtvis var AB och FH fullt medvetna om hur tveksamt det var att försöka mjölka pensionsspararna på pengar så de bad om ett särskilt avtal med ekonomisk ersättning på 500 tkr om de skulle bli påkomna. Detta redogjorde vi för i ett tidigare inlägg.

#6 Anton Abele (M) – kommunikationschef Allra

Moderaten Anton Abele blev 2010 den yngsta riksdagsledamoten i Sverige genom tiderna. Han lämnade sedan riksdagen efter sin mandatperiod för ett jobb på PR-byrån JKL. I samma byggnad satt skandalbolaget Allra som rekryterade Anton i 2015, precis efter att Allra börjat mjölka spararnas pengar via Dubai. “Allra har gjort en imponerande resa under de senaste åren och ambitionerna för den fortsatta utvecklingen är väldigt höga.”, kommenterade Anton saken då i Resumé. När skandalen briserat valde Anton att lämna Allra. “Det är fullt fokus just nu på några av de ledande befattningshavarna i bolaget och då är min roll lite överspelad”, sa Anton Abele till SvD.

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.