Hjälp oss att försvara oss mot Kapitalgruppens stämning

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Tack vare generöst stöd från er läsare i våras har vi haft möjlighet att anlita duktiga advokater som hjälper oss att försvara oss mot Kapitalgruppens stämning. Tyvärr behöver vi mer hjälp för att kunna ta rättsprocessen hela vägen. Vi ber därför återigen om din hjälp.

Stöd vår krigskassa – pengarna tillbaka om vi vinner!

Genom ett ekonomiskt bidrag till våra advokatkostnader är du med och ser till att vi lyckas försvara oss på bästa sätt hela vägen till domen. Stora som små bidrag är välkomna och du förblir anonym tills du väljer något annat. 

Eftersom vi är måna om vårt oberoende avböjer vi bidrag från banker, fondbolag, försäkringsbolag, etc.

Följande sätt kan du vara med och bidra på:

  • Swisha till 123 648 44 48. Om vi vinner målet och Kapitalgruppen betalar våra advokatkostnader kommer vi att återbetala alla bidrag om minst 100 kr.
  • Betala med kort till vår crowdfundingkampanj hos GoFundMe (här kan vi dock inte göra återbetalningar om vi vinner tvisten så dina pengar kommer i så fall skänkas till välgörande ändamål)
  • För större belopp än din swishgräns eller faktura är du välkommen att ta kontakt direkt på patrick@smaspararguiden.se

Vi behöver runt 1 miljon kronor

Till och med sista augusti har vi haft advokatkostnader på ca 750 000 kronor och det är fortfarande en del arbete kvar innan vi ens kommer till själva huvudförhandlingarna i domstol. Ska vi gissa nu är därför uppskattningen att notan snarare kommer att landa på runt 1,5 miljoner kronor. 

Vår underliggande verksamhet har gått bra i år så hittills har vi kunnat betala, men vi har inte så mycket pengar att vi kan betala hela vägen. Vi räknar med att kunna bära åtminstone 500 tkr själva, men resten behöver vi tyvärr hjälp med. 

När vi skriver det här har vi fått in ca 350 tkr och siktar alltså på ytterligare 650 tkr. 

Faktorer som ger högre advokatkostnader

Något förenklat kan man beskriva målet så här:

  1. Är vår artikel över huvud taget marknadsföring? 
  2. Om artikeln bedöms utgöra marknadsföring – är marknadsföringen otillbörlig? Det vill säga stämmer det vi har skrivit eller inte. 
  3. Om artikeln bedöms utgöra marknadsföring och att marknadsföringen är otillbörlig – hur stort bör skadeståndet vara?

Vi, det vill säga våra advokater, försökte övertyga domstolen att dela upp målet i två delar där fråga 1 först skulle prövas genom något som kallas mellandom. Hade vi vunnit där hade processen varit klar. Hade vi förlorat där hade punkt 2 och 3 behandlats i en fortsatt process.

I det bästa scenariot för oss hade domstolen bestämt att punkt 1 skulle behandlats i en mellandom och vi hade vunnit där. I ett sådant scenario hade våra advokatkostnader blivit betydligt lägre än vad de nu blir. Framförallt frågan om otillbörlighet innehåller många detaljer – vi behöver försvara i princip allt vi har skrivit i artikeln – och är därför arbetsintensiv.

Tyvärr bestämde domstolen att man inte ville se en mellandom utan avgöra hela ärendet i ett svep. 

Ytterligare en sak som har hänt är att Kapitalgruppen i juni gjorde en förändring av sin talan och kom med ett andrahandsyrkande om att förbjuda oss att använda 33 olika formuleringar från artikeln. Vi får medge att vi själva inte riktigt förstår alla juridiska implikationer av den förändrade talan, men det vi förstår är att det blev mer jobb för våra advokater. 

Som vi beskriver i vår uppdatering av status i rättsprocessen har Kapitalgruppen också valt att föra in många detaljer av begränsad, men inte obefintlig, relevans i målet. Det är också något som gör processen dyrare. 

När vi samlade in pengar i början av året samlade vi på kort tid in drygt 300 tkr. Det var alldeles tillräckligt för att komma igång med processen och det var i det läget svårt att veta vad slutnotan skulle landa på. Hade vi fått igenom en mellandom och vunnit där hade de pengarna antagligen räckt ganska långt. Eftersom vi ogärna ville hamna i ett läge där vi fått in mer pengar än vad advokaterna faktiskt kostade valde vi att att inte göra någon mer “reklam” för kampanjen. Nu har målet på flera sätt rört sig i en mer arbetsintensiv riktning som gör det dyrare. 


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.