Hur du förbättrar ditt Swedbank-sparande i tre steg

Blogg

Swedbank logo

Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Har du ett sparande i Swedbanks fonder som du inte har koll på? Det här inlägget kan spara dig mycket pengar!

Ta stegen!

  1. Inse att din nuvarande aktiefond förmodligen är dyr. Kostar den mer än 0,4% rekommenderar vi dig att byta.
  2. Öppna ett Investeringssparkonto (ISK)
  3. Sälj din dyra fond och köp fonden Swedbank Robur Access Global istället i din nya ISK. Har du en dålig fond hos någon annan bank har vi en lista över bra fonder.

Därför ska du byta

Du har nog hört talas om att Swedbank för något år sedan fick mycket kritik för att de tagit hutlöst betalt utan att utföra något arbete i två av deras fonder, Allemansfonden och Kapitalinvest. Det gick så långt att Aktiespararna stämde Swedbank för allmänhetens räkning. Lite har tyvärr hänt sedan dess, fonderna är fortfarande dyra och jättestora.

Vi fick nyligen in en fråga i vår jour där en småsparare, vi kan kalla henne Karin, förstått att Swedbanks Kapitalinvest var en dålig fond, men hennes personliga säljare lurade henne att det inte var värt att sälja såhär i efterhand av beskattningsskäl, vilket är rent felaktigt. En småsparare som läst på blir ändå lurad att det inte går att ändra riktigt dåliga fondval i efterhand.

Om Karin säljer av den dåliga fonden Kapitalinvest, öppnar ett investeringssparkonto (ISK) och i en sådan köper en billig global indexfond skulle hon få bättre avkastning än att ligga kvar av två skäl:

  1. Trots att Karin säljer av en aktiefond och beskattar avkastningen nu så har ISK så mycket bättre beskattningsvillkor att det i teorin lönar sig direkt att byta. Även om Karin säljer av Swedbank Robur Kapitalinvest, öppnar ett ISK, köper samma dåliga fond igen kommer det alltså att löna sig beskattningsmässigt.
  2. Hon undviker den höga fondavgiften. I Karins fall hade Swedbank roffat åt sig en tredjedel av hennes avkastning i ett 15-årigt sparande. Det undviks genom att välja en global indexfond, så som fonden Swedbank Robur Access Global.

Gör dig själv en tjänst och byt fond!


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.