Hur skall man tänka kring djurförsäkringar?

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Fredagsmyset har nyligen nått nya nivåer efter att jag och sambon utökat familjen med en liten valp! Det är nästan som att skaffa barn, men en hund blir rumsren snabbare. Vi var lagom bra förberedda: maten inköpt, hundfilt utsedd, lämplig vattenskål säkrad och kopplet hängandes redo i hallen. Men en sak var kvar. Behöver vi en hundförsäkring? Det tog ett tag att reda ut och såhär skulle jag sammanfatta det:

Så funkar djurförsäkringar och vad är värt att skaffa

Hund- och kattförsäkringar erbjuds av flera olika försäkringsbolag (Agria, Sveland, Svedea m.fl.) och de ser ganska lika ut. I grova drag erbjuds tre olika försäkringstyper med olika val av självrisker och maxbelopp:

  • Veterinärvård – JA!
    Om ditt djur behöver vård ersätter försäkringbolaget dig för kostnader för veterinärvård över självrisken men upp till ett maxbelopp. Välj högsta självrisken för att få ned premien och välj högsta maxbeloppet för att skydda dig mot de stora utgifterna.
  • Livförsäkring – ABSOLUT INTE!
    Om ditt djur skulle avlida eller behöva avlivas får du ersättning för att skaffa ett nytt djur men naturligtvis kan inget försäkringsbolag återuppliva det. En livförsäkring ger ett mycket dyrt plåster på såren och skyddar dig inte mot något. Om du inte har råd att köpa ett nytt djur så har du förmodligen så svag ekonomi att du borde lägga tid på att ordna upp det innan du på nytt sätter dig i underhållsplikt.
  • Tilläggsförsäkring – NEJ!
    Avser medicin eller rehabilitering. Dessa försäkringar har maxbelopp som är så pass låga att det inte är värt att betala för.

Varför ska man tecka försäkringar i allmänhet?

Djurförsäkring, precis som all annan försäkring, är till för att rycka in och ersätta om någonting händer. De allra flesta köper idag en hemförsäkring, vilket så klart är klokt. Det handlar ju om mycket pengar! Andra saker som är bra att försäkra är bilen och båten. De är också dyra och kan vara svåra att klara sig utan.

Som grundare till Småspararguiden vänder jag mig givetvis till våra rötter, våra 10 budord, där den 7:e säger oss att “försäkra bara det du inte har råd att förlora”.

Var gränsen går beror helt på hur din ekonomi ser ut men ett allmänt råd är att om värdet av den risk du skyddar dig mot överstiger 2 månadslöner så bör man verkligen överväga att skaffa försäkring.

På samma sätt som man förlorar på sikt när man spelar på lotto så förlorar man i det långa loppet på att köpa försäkringar. Därför bör man försäkra sig så lite som möjligt om man har marginal för att klara de värsta händelserna.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.