Nej, det är inte “säljläge” och det här spelet förklarar varför

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Har du en betydande investering i aktier eller aktiefonder med lång placeringshorisont och bär på en icke oansenlig dos ångest över att allt (Grekland, Syrien, Kina och bostadsmarknaden) skall falla ihop innan du hinner reagera?

Du är inte ensam. Vi på Småspararguiden får höra det ofta från flera vänner och bloggläsare. Ibland från samma vänner vecka efter vecka. Det börjar bli lite tjatigt så vi provar att rekommendera ett nytt grepp:

Kan du slå marknaden? Testa spelet själv här!

Spelet ger dig en påse pengar som sedan i realtid får åka bergochdalbana på en slumpad 10-årig tidsperiod från börsen. Du får möjlighet att sälja en gång och sedan köpa vid ett senare tillfälle. Längs vägen får du utstå lägliga glåpord från spelskaparen.

På lång sikt stiger börsen. Om du lyckas hitta ett fönster där det lönar sig att hoppa ut och in så har du förmodligen haft tur. Prova då gärna igen.

Efter ett tag inser du att det är hopplöst, provar att sitta still i båten, refererar till budord 5 och inser att det bästa en kan göra ofta är att inte göra någonting.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.