Nordnet: Vi hade tur och råkade slå index

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Nordnet kör just nu reklamkampanjen ovan där de skryter om hur bra det gått för deras Shareville-kunder förra året. Men det är som att säga att “2015 var ett bra år för frimärkesaktier och förhoppningsbolag”. Tittar man istället på de tre senaste månaderna är det ett exempel på hur illa det kan gå om man i efterhand följer “de bästa” Nordnet-spararnas portföljer. De har gått ned med -16%, dubbelt så mycket som Nordnets jämförelseindex.

Huvudförklaringen till att det gått så bra för Nordnets sparare heter antagligen Fingerprint cards. En frimärkesaktie som i princip bara handlas av Nordnets och Avanzas sparare, men som gick upp brutala 1500% förra året. Av de 10 populäraste aktierna bland de medlemmar det gått bäst för står Fingerprint cards för mer än en fjärdedel av deras portfölj.

nordnet2

Skulle man däremot hoppat på dessa medlemmars sparande för 3 månader sedan hade det inte gått så bra. Fingerprints har tappat en fjärdedel av sitt värde och det har många av de andra frimärkesaktierna också gjort. De har i snitt tappat 16% i värde, jämfört med det index som Nordnet använder som bara tappat 8%.

Nordnet3

Låt dig inte luras av Nordnets marknadsföring, de vill bara att du ska handla oftare så att de tjänar mer pengar, eftersom nästan hälften av Nordnets intäkter kommer från köp/sälj-avgifterna. Vi har tidigare varnat för att Nordnet uppmuntrar småsparare till idiotstrategier genom Shareville eftersom de tycker att du ska handla med väldigt små bolag, som snabbt kan fördubblas i värde eller lika snabbt gå i konkurs. Det är helt enkelt idiotiskt att uppmuntra småsparare att ge sig in i den absolut svåraste och mest riskfyllda delen av aktiemarknaden. Din riskspridning blir urusel och det är svårt att förstå hur snabbt du kan förlora dina pengar.

Gör som 99,925% av svenskarna, gå INTE med i Shareville om du vill ha ett tryggt och sunt sparande.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.