Nordnets investeringsguide

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Att förstå sin risknivå är genuint svårt och eftersom det är just din risknivå så är det ett jobb som du måste göra själv. Nordnet har en investeringsguide som kan hjälpa dig med det. Genom att svara på drygt 20 frågor så rekommenderar Nordnet dig hur stor andel av ditt sparande du bör ha i aktier respektive räntor. Testet säger inte allt, men det är på det stora hela bra och det är en bra utgångspunkt för att fundera igenom din risknivå.

För dig som även äger ditt boende kan det vara värt att tänka på att testet inte tar hänsyn till detta. När du svarar på frågor om vilken nedgång du kan tänka dig att acceptera så kan det vara bra att komma ihåg att bostadspriserna kan gå ned och räntorna kan gå upp. Särskilt det förra riskerar att sammanfalla med ett börsras så när du svarar på hur mycket pengar du kan tänka dig att förlora på dina besparingar så ska du även ta med i beräkningen att din bostad samtidigt kan bli mindre värd.

Även om testet är bra så är det inte alls säkert att de fonder som Nordnet föreslår är de bästa. När jag valde “Nordnet gör jobbet åt dig” fick jag ett förslag på Nordnets egna fond i fond med relativt höga avgifter. När jag valde “Du gör jobbet själv” så fick jag ett ganska vettigt förslag, men det finns klart billigare alternativ till ett par av fonderna. Vårt råd blir alltså att göra testet för att förstå din risknivå (fördelning av aktiefonder och räntefonder), men vara försiktig med att följa de konkreta köprekommendationerna. Kom ihåg budord 3: titta på priset när du köper fonder.

Investeringsguiden Nordnet - Resultat

Det här rådet fick jag av Nordnet och det stämmer väl. Jag kan tänka mig hög risk.

Investeringsguiden Nordnets - Riskfråga 12

Fråga 12 gillade jag inte. Frågan implicerar att man själv har möjlighet att bedöma huruvida nedgången är motiverad eller inte och det kan man inte. Kom ihåg budord 4: Spel på aktier är en hobby som kostar pengar.

Investeringsguiden Nordnet - Nordnet väljer

Det här rådet fick jag om jag valde “Visa fondförslag – Nordnet gör jobbet åt dig”. Den här produkten är förhållandevis väl sammansatt (om än lite onödigt plottrig) och den är billigare än liknande produkter hos storbankerna, men det finns helt klart avgifter som Nordnet tjänar pengar på.

Investeringsguiden Nordnet - Jag väljer själv

Det här rådet fick jag när jag valde alternativet “Visa Fondförslag – Du gör jobbet själv”. Det här var också en bra sammansättning, men det finns billigare alternativ som är likvärdiga till tre utav fonderna.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.