“Oberoende råd blir ändå partiska”

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Vi satte det Fairtrade-märkta morgonkaffet i halsen när vi från våra höga och självgoda hästar läste rubriken till krönikan från Jonas Lindmark på Morningstar. Vi som tjatat, opinionsbildat och tjatat lite mer om att räddningen på finansbranschens obotliga avgiftscancer går via ett slut på provisioner och via en blomstrande oberoende rådgivning.

Alla partiska

Jonas har rätt i att alla har något att sälja. Är det inte försäkringsförmedlarnas egna svindyra fond-i-fonder eller storbankernas snordyra aktivt förvaltade fonder så är det istället den egna rådgivningen:

“Dessutom kommer alla finansiella rådgivare att vara partiska. Även om de är oberoende (…) så kommer de precis som andra företag att vilja öka sin egen försäljning, av rådgivning. Deras råd blir därför partiska, eftersom de tjänar på ett stort och komplext sparande som kräver fortsatt rådgivning.”

Vi håller absolut med om att det finns en frestelse i detta och att det är ett stort problem. Finansbranschen mår bra av att komplicera saker i onödan så att konsumenterna kastar sig i armarna på rådgivare. Jonas har absolut en poäng. Men vi tror också att många kunder ogillar allt krångel. Det går att konkurrera med enkelhet och vi försöker ständigt fråga oss om det går att förenkla mer utan att tulla för mycket på innehållet.

“Även oberoende rådgivare kommer alltså att undvika de enklaste lösningarna. De kommer knappast att ge rådet ”Det du ska göra är att amortera dina kreditkortsskulder och sedan bygga ett buffertsparande på ett bankkonto” eftersom fortsatt rådgivning då skulle bli onödig.”

Jonas, tillåt oss presentera en skärmdump från Småspararguidens “onödiga” Sparguide!

Sparguiden ger rådet att spara till buffert och sedan amortera

Hur ser vi till att inte bli lika goda kålsupare som resten av branschen?

Vi har haft många och långa diskussioner om vad vi ska tjäna pengar på och vad konsumenterna behöver och inte. Det här är inte lätt och det finns absolut en frestelse att försöka få folk att köpa mer rådgivning/guidning. Vi tycker å ena sidan att man kommer väldigt långt med våra gratisguider, men samtidigt börjar vi bli lite trötta på att jobba och föreläsa utan lön och då är det kanske inte fel om några även betalar oss för den oberoende rådgivning vi ger.

Vi försöker att vara trogna våra värderingar och aldrig försöka sälja på någon något vi inte verkligen tror att de behöver, men vi behöver absolut hjälp. Vi uppmanar Jonas, andra i branschen och dig som kund att hela tiden ställa frågan om saker går att göra enklare och om det verkligen är värt att betala för våra tjänster.

Tack för hjälpen!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är teknisk fysiker, tidigare risk- och hedgefondanalytiker, grävande finansgranskare och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.