Pensionsmyndigheten varnar för bedrägerier

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Ett par skumma bolag säger sig hjälpa pensionärer få ut mer pension, men lurar dem istället på pengar. Det bästa tipset för att undvika sånt här är att bara använda bankID om det är man själv som har ringt upp och om man verkligen vet att man har att göra med en seriös aktör.

Vad har hänt?

De senaste veckorna har det figurerat några bolag på nätet som säger sig hjälpa pensionärer få koll på vilka utbetalningar av pensioner de har rätt till. Sajterna ser likadana ut och har haft en tillhörande Facebook-sida. Bedrägeriet verkar ha gått ut på att locka användare att uppge sina kontaktuppgifter för att sedan bli uppringda av bedragaren som hävdar sig vara från Pensionsmyndigheten. I samtalet har konsumenten sedan uppmanats logga in med bankID på sin bank. I det läget har bedragaren fått åtkomst till konton och kunnat komma över pengar.

Vad har bedragarna kommit över?

Storleken på beloppen har varierat men beror helt enkelt på hur mycket som finns på kundens bankkonto, hur mycket som kan överföras och så vidare. Hittills har det handlat om belopp 30–50 000 kr, berättade Pensionsmyndigheten för Pensionsnyheterna.

Vilka ligger bakom?

Bolagen som myndigheten pekar ut och varnar för är Livia Pension, City Pension och Svensk Pensionsförening, som alla hävdar sig vara ideella föreningar. Det finns kontaktuppgifter och adresser angivna på Facebook men de går till olika adresser och är sannolikt fejk. Några föreningar existerar inte vad vi kan se.

På Facebooksidan för Livia Pension beskriver de sig som “en ideell förening som jobbar med att underlätta vardagen för pensionärer” samt att de lyfter fram utmärkelsen “Årets innovativa förening 2019”. Något sådant pris existerar förstås inte.

Skärmdump från Livia Pensions Facebooksida 2019-10-17

Pensionsmyndigheten samverkar i ärendet med Konsumentverket, Finansinspektionen och Nationellt bedrägericenter. Man har lyckats stänga ned hemsidor där tjänsten erbjuds men nya tillkommer i takt med att gamla stängs ned, skriver Pensionsnyheterna i sitt nyhetsbrev.

Vad ska man tänka på?

Pensionsmyndigheten säger det bäst själva: Du bör inte logga in med ditt BankID när någon du inte känner eller litar på uppmanar dig till det.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.