Premiepensionens fem bästa fonder 2019

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Enligt traditionen fortsätter vi göra topplistor för premiepensionen. I år inledde vi säsongen först med att utvärdera hur det gått för fonderna under 2018 för att sedan publicera listan över årets skitfonder. För att inte bara vara gnällspikar som skriver om allt som är dåligt kommer nu listan på de bästa fonderna i år. Vi kan snabbt konstatera att det inte hänt mycket sedan förra året.

Plats 1: AP7 Såfa – för dig som vill ha mycket pension

Det här är fonden som alla passiva sparare ligger i. Det kan låta som en slasktratt, men vi tycker att det är den bästa fonden. Det som utmärker fonden är följande:

  • Mycket aktier för unga sparare. Fonden har en så kallad hävstång som innebär att fonden lånar 10 kr för varje 100-lapp som investerats. Alla under 55 år får 110% aktier. Eftersom premiepensionen är ett komplement till den mesiga inkomstpensionen motiverar det ett extra svängutrymme.
  • Pengarna satsas globalt för bästa riskspridning.
  • Automatisk nedvarvning för den som inte vill engagera sig. När du fyller 55 år börjar fonden sakta smyga in försiktigare innehav år efter år så att risken tas ned i takt med att det blir dags att ta ut pengarna. Detta kallas för generationsfond.
  • Superlåg avgift på 0,10%.
  • Skattelättnad för statliga fonder innebär att avkastningen blir 0,25% högre än för andra globala fonder.

Här finns ett inlägg där vi berättar mer om AP7 Såfa.

Plats 2: Handelsbanken Pension XX – för dig som gillar billigt

Handelsbanken erbjuder fonderna Handelsbanken Pension 60, Handelsbanken Pension 70, osv som har mycket gemensamt med AP7 Såfa. Den väsentliga skillnaden är att Handelsbanken inte har hävstång och att de nästan är helt gratis. Bara 0,01% i avgift! Tyvärr för Handelsbanken kompenserar AP7 Såfas skattelättnad för prisskillnaden så räknar man in den blir Såfan ändå billigast. En ganska orättvis konkurrensfördel kan man tycka, men likväl fakta.

Hävstången i AP7 Såfa har hittills gett riktigt bra avkastning, men i en så kallad sicksackmarknad där börsen pendlar upp och ned runt en stabil nivå är det här en dålig strategi. Vill man vara lite extra försiktig kan det därför finnas anledning att välja den billigaste fonden utan hävstång. Och då är det Handelsbankens Pension XX som gäller. Om du t.ex. är född på 70-talet kan du välja Handelsbanken Pension 70 osv.

Plats 3: Länsförsäkringar Global Indexnära – för dig som varken gillar generationsfonder eller hävstång

Listans etta och tvåa är generationsfonder. Det betyder att de har maximalt med aktier tills du fyller 55 år ungefär och smyger sedan automatiskt in räntefonder allteftersom du blir äldre. Många personer har dock tillräckligt bra marginaler för att fortsätta spara fullt ut i aktier för att förvänta sig högre avkastning och då är det läge att se sig om för en aktiefond utan den här funktionen. Länsförsäkringar Global Indexnära är vår allmänna rekommendation för det privata sparandet och finns även valbar i ppm-systemet. Avgift: 0,16%

Plats 4: SPP Global Plus – för dig som vill fokusera på hållbarhet

Hållbarhet är viktigt för många av oss. Som vi tidigare har skrivit om är det tyvärr inte helt enkelt att säga vad som är hållbart eller klimatsmart. Delvis för att det är svårt att säga vad som ger bäst effekt och delvis för att vi kan tycka att olika hållbarhetsaspekter är olika viktiga.

Vi känner oss inte lika övertygade om att vi vet bäst i den här frågan som vi gör när det gäller de rent ekonomiska aspekterna av sparandet. Ska vi välja ut en hållbar fond så har vi i år valt SPP Global Plus. Den är en tämligen billig globalfond som jobbar med flera aspekter av hållbarhet samt kombinerar olika strategier på ett sätt som vi upplever som seriöst.

Vill du själv avgöra vilka hållbarhetsaspekter som är viktiga rekommenderar vi att sortera fram de globala aktiefonderna med lägst avgift på Pensionsmyndighetens hemsida och sedan kolla upp dem på hållbarhetsprofilen.se. Avgift 0,18%.

Plats 5: Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – för dig som vill krydda

Vill man sprida sina pengar ännu mer än en vanlig aktiefond så kan man krydda portföljen med en tillväxtmarknadsfond. Tillväxtmarknaderna är lite skakigare, men det finns skäl att tro att de ska öka mer i värde än mer etablerade marknader vilket är en anledning att investera där trots att avgiften är lite högre. Man kan också investera i dessa länder om man vill stödja den ekonomiska utvecklingen där (vi tar inte ställning till om det hjälper eller stjälper). Den billigaste tillväxtmarknadsfonden i PPM-systemet är Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Se detta som ett komplement till din portfölj så du inte lägger alla dina pengar i den här typen av fonder. Ungefär 10-15% brukar vara lagom. Avgift: 0,20%

Sammanfattning

Mer info om ditt orange kuvert och premiepensionen har vi samlat ihop här. Om du vill veta vilka fonder vi rekommenderar i ditt privata sparande har vi en finfin fondguide för det.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.