Professor bevisar att du ska titta på priset när du köper fonder

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


“De så kallade Sverigefondernas avkastning är i själva ­verket slumpartad – och totalt sett lägre än börsindex”. Det skriver forskarna Harry Flam (professor) och Roine Vestman i gårdagens DN Debatt.

Läs gärna artikeln på DN Debatt om du har tid. Annars kan vi sammanfatta den med att så kallade aktiva förvaltare (som inte bara följer index utan försöker att vara smartare än marknaden) inte lyckas addera något värde. Däremot adderar de kostnader och det är därför du ska titta på priset när du köper fonder (budord 3).

Forskarna uppskattar att fondförvaltarna tar ut ca 5 miljarder per år för tjänster som inte skapar något värde alls – och detta är bara för Sverigefonder. Det är för att minska detta enorma slöseri med vanliga människors pengar som vi skapade Småspararens budord.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.