Rånad på banken

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Om du är beredd att betala mer för en produkt brukar den generellt vara bättre. Köper du en Volvo förväntar du dig att den ska vara bättre än en Skoda. Betalar du för första klass på flyget förväntar du dig bättre service. På fondmarknaden är det däremot precis tvärtom. Desto mer du betalar desto sämre produkt får du.

Hur kan det vara så att vanlig logik inte gäller inom fonder? Det beror på att:

1. Det är mycket svårt, om inte bara tur, att en förvaltare slår index för en marknad. Det betyder att om en förvaltare ska köpa svenska aktier till en Sverigefond kommer börsen i genomsnitt gå lika bra eller till och med något bättre (det kostar nämligen pengar varje gång man köper och säljer aktier vilket förvaltare som försöker slå börsen gör mer än indexfonder).

2. Om en förvaltare mot förmodan skulle slå sitt jämförelseindex kommer förvaltaren att behöva slå index med med mer än förvaltningsavgiften som ofta ligger på runt 1,5%. Det kanske låter lite, men 1,5% per år ger stor påverkan på lång sikt.

Alla svenska storbanker erbjuder Sverigefonder som är aktivt förvaltade med hög avgift. Här har många svenskar stora summor pengar. Dessutom finns det fonder som är s.k. indexkramare. Det betyder att aktierna i fonden är så lika aktierna i jämförelseindexet att det är teoretiskt omöjligt att få bättre avkastning än index. Trots detta tar bankerna ut höga avgifter för dessa fonder.

Det är precis av denna anledning om Aktiespararna stämmer Swedbank Robur för deras fonder Kapitalinvest och Allemansfond. De har tagit ut en hög förvaltningsavgift men har inte ens försökt att slå index. Kunderna skulle tjänat stora pengar på att ha pengarna i en indexfond istället. Det är just den skillnaden som Aktiespararna stämmer Swedbank Robur på. Och det är stora belopp – 8 miljarder för de senaste 10 åren.

Det är därför vi tjatar på er för att ni ska följa budord 3 – Titta på priset när du köper fonder! Om du vill hitta den bästa och billigaste fonden hos din bank kan du testa vår fondguide, den är helt gratis!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.