Så klarar du av börssvängningarna

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Har du märkt att börsen har varit lite skakig de senaste dagarna? Börsen gick ned en massa i måndags och upp igen igår. Om du inte har märkt det så gratulerar vi dig till att prioritera rätt saker i livet. Har du märkt av det och börjat bli orolig så vill vi ge dig följande råd.

Gör ingenting!

Om du har pengar i aktier/aktiefonder så bör det vara för att du är beredd att ta en viss risk. Det innebär att du ibland förlorar en del pengar, men att chansen att du vinner är större än risken att du förlorar. Det du däremot inte kan göra är att tajma marknaden, så ta inga förhastade beslut om att köpa eller sälja någonting bara för att börsen rör sig mycket åt det ena eller andra hållet.

Vår rekommendation är att du inte ska läsa så mycket börskurser, kolla hur mycket dina fonder är värda på din internetbank, etc när börsen har gått ned. Det är bara tråkigt och du kan och bör ändå inte göra någonting åt det. Vänta tills börsen går upp och gå in och titta då istället. Du ska inte göra någonting då heller, men det är i alla fall roligare.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.