Så ljuger man med en graf

Blogg


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


Grafen ovan föreställer fonden Nordea Multi-Asset under tidsperioden 2012-01-02 till 2014-06-30. Under den här perioden har fonden gått upp över 15%.

Ta nu en titt på nästa graf. Den föreställer samma fond, fast ända från starten och fram till nu.

Nordea Multi-Asset Sedan start crop

Under hela sin livstid har fonden gått upp knappt 1%. Det här ger förstås en helt annan bild av hur bra fonden har gått. Det här kan vara bra att ha i åtanke när din personliga bankman (kom ihåg budord 1) eller någon annan rådgivare visar upp en graf. Valet av start- och slutdatum för grafen är avgörande för hur bra grafen ser ut på totalen. I det här fallet var valet av tidsperiod för den första grafen inte alls orimligt, men det hade heller inte varit orimligt att visa upp den senare. Fundera själv på vilken av dem du helst skulle ha haft med dig om du varit säljare på väg in till ett kundmöte.

Nu har vi inga skäl att tro att Nordea marknadsför den här på något oetiskt sätt (på sin hemsida visar de föredömligt nog samma historik för alla fonder), men att välja tidsperiod så att grafen ser bra ut är definitivt något som förekommer i branchen. Det är ibland frestande att köpa en fond som har gått väldigt bra historiskt, men det finns flera skäl att vara försiktig och detta är ett av dem. Vårt råd är därför att inte stirra sig blind på den historiska avkastningen utan att hellre titta på priset när du köper fonder.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.