Så påverkas du av skattehöjningen på ISK

Blogg

Igår kom nyheten att Vänsterpartiet förhandlat fram en höjning av skatten på Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring. Det kommer förstås innebära att vi som sparar i ISK kommer att få betala lite högre skatt, men det ändrar inte på att ISK är det bästa sättet att spara i aktier och aktiefonder.

Den skattehöjning som föreslås är ingen större justering. Det så kallade kapitalunderlaget höjs med 0.25% vilket innebär att själva skatten i framtiden kommer att höjas med 0.08%. 

Vi på Småspararguiden gillar att tycka saker om finans, men just skattenivåerna lämnar vi åt politikerna att bråka om. Det vi kan konstatera är:

  1. Vårt råd att ISK i princip alltid är den bästa sparformen om man sparar i aktier eller aktiefonder gäller fortfarande.
  2. Skatten är fortfarande liten jämfört med de avgifter som de flesta fonder tar ut. Särskilt de som kvalar in på vår lista över värsta fonder.

Pensionsräddaren

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.

  • Mikko

    Om man inte vill stödja Vänsterpartiets politik så slutar man att spara pengar på ISK

    • Andreas Söderberg

      Eller tvärtom!