Stockholms bostadskö: 46 år innan du får bostad!?

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


Just nu är kötiden för dem som får en hyresbostad i Stockholm hela 9 år. Redan idag är det alltså en fantasi långt bort, där du som ung både hinner stadga dig, köpa en lägenhet och skaffa barn innan det finns chans till en hyreslägenhet.

Tyvärr kommer det bli mycket värre om inget görs. För varje år som går, förlängs kötiden med nästan ett år. Det är extremt många som har ställt sig i kö på senare år, så kötiden blir bara längre och längre och längre. I figuren ser du hur kötiderna har utvecklats för varje år som gått.

Hur ser det ut om du ställer dig i kön idag då?

Vi har gjort en busenkel beräkning: Vid årsskiftet stod 556 000 personer i Stockholms bostadskö*. Låt oss vara extremt generösa mot bostadsförmedlingen och räkna med att de kommer förmedla 12 000 lägenheter varje år (dvs rekordmånga förmedlingar varje år). Du ställer dig i kö idag.

Nästa år är det 556 000 -12 000 = 544 000 före dig i kön. År två är det 544 000 – 12 000 = 532 000 före dig i kön osv.

Då tar det 46 år innan det är din tur att få lägenhet!

“Men alla stannar ju inte kvar i kön?!”

Om vi säger att hälften av alla i kön droppar av med tiden, tar det fortfarande 23 år innan det är din tur!

Det här går säkert att dra en massa politiska slutsatser av, men vi på Småspararguiden har ingen enad politisk linje i bostadspolitiken så det lämnar vi åt politiker. Det vi däremot kan konstatera är att du som inte redan är inne på bostadsmarknaden behöver spara pengar. Endera för att köpa en dyr bostad som kan gå ned i pris eller för att ha marginal att hantera flyttar och höga andrahandshyror.

Självklart hjälper vi dig som vill spara till att köpa bostad i vår Sparguide.

*Enligt https://bostad.stockholm.se/statistik/summering-av-aret-2016/

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

David Rydén

David Rydén David Rydén har en Master-examen i Nationalekonomi från Handelshögskolan. Han är analytiker på ett mindre konsultbolag, med bred erfarenhet inom bl.a. lönestatistik och finans. På Småspararguiden får David utlopp för diverse Python-applikationer och en del akademiskt nörderi. David bor i bostadsrätt och placerar övervägande i svenska och globala indexfonder.