SvD:s journalist testar rådgivare – fick 4 ggr högre avgift

Blogg

Vi har länge tjatat om att det kan bli riktigt dyrt att gå till en “rådgivare” som inte är oberoende.

SvD:s journalist gick ut på stan för att testa vad tre stora finansaktörer ger för råd och slutsatsen bekräftar bilden: Samtliga rådgivare ger råd som gynnar finansbolaget mer än kunden.

Före rådgivningen

Journalisten hade före mötena 200 000 kr fördelat på 150 000 kr aktier och 50 000 kr räntesparande med en total årlig avgift på 600 kr/år (motsvarar 0,3%). En klart rimlig avgift även om det går att få ned den lite till.

Rådgivare 1: Söderberg & Partners

Tar ut en procentuell avgift på kapitalet där eventuella provisioner dras av. Rådgivaren har en minimiavgift 5000 kr/år och i detta fall avråds faktiskt journalisten från att placera sina pengar hos dem. Det blir helt enkelt för dyrt! En stjärna i kanten för det.

Rådgivare 2: Exceed

Föreslår en portfölj med blandade fonder med en avgift på 2400 kr/år. Det finns inget som säger att avkastningen i de föreslagna fonderna ger högre avkastning.

Rådgivare 3: Swedbank

Föreslår bankens egna dyra fond-i-fond med avgift 2500 kr/år. När journalisten inte vill ha fond-i-fond försöker rådgivaren istället sälja en dyr strukturerad produkt. Branschens kanske uslaste grisen i säcken-lösning.

Vad skulle journalisten gjort istället?

Den ursprungliga portföljen var det sannolikt inget större fel på. En oberoende rådgivare skulle på 30 minuter kanske kunna hitta ett motsvarande sparande som till och med sänker avgiften ned till 400 kr/år. Kostnad: c:a 1000 kr i engångsbelopp.

Med vår sparguide och fondguide hade avgiften också blivit 400 kr/år. Det hade tagit 5-10 minuter och varit gratis.

Pensionsräddaren

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn har civilingenjörsexamen i Teknisk fysik från KTH. Efter tre år som kvantitativ riskanalytiker och senare fyra år som hedgefondanalytiker ledde ett spirande samhällsengagemang till en anställning på Finansinspektionen. Steget från byråkrat till småspararrebell togs sedan genom satsningen på Småspararguiden. Patrick bor i bostadsrätt och tycker att det är mer spännande att amortera än att köpa aktier.