Vårt råd när börsen går ned: Stoppa huvudet i sanden.

Blogg


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


De senaste dagarna har världens aktiemarknader gått ned en del. Det brukar föranleda en massa långa analyser och råd av diverse experter. Vi vill inte vara sämre så här kommer vår analys sammanfattad i några punkter.

  1. Aktiemarknader går upp och ned. På lång sikt går aktiemarknaden mer upp än ned, men på kortare sikt kan den gå både upp och ned.
  2. Finansanalytiker kan inte spå framtiden. Det är möjligt att det här är början på ett börsras eller så vänder det igen i eftermiddag. Experterna gillar att gissa, men historien visar att apor som kastar pil har lika bra träffprocent. Och det gäller självklart dig som inte är expert också.
  3. Att börsen går ned några procent är en utomordentligt dålig anledning att sälja aktier eller aktiefonder. Om din ekonomi inte klarar av att börsen går ned några procent borde du verkligen inte ha haft aktier från början. Den stora konsten när börsen går ned är konsten att göra ingenting.

Så gör som strutsen. Stoppa huvudet i sanden när det gäller börsen. Själv går jag ibland in och tittar hur mycket pengar jag har när jag vet att börsen har gått upp ett tag. När jag vet att den går ned är det tråkigare så då låter jag bli och gör något roligare istället. Som tex läser en bok, skriver blogginlägg eller lyssnar på musik.

För den som gillar att lyssna på musik rekommenderar vi Lisa Ekdahl som på ett bra sätt sammanfattar kunskapsläget gällande hur börsen kommer att gå nästa vecka.

Vem vet, inte du
Vem vet, inte jag
Vi vet ingenting nu
Vi vet inget idag.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.