Är AP7 Såfa bra för en 56-åring?

Småspararjouren


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag är 56 år  har placerat min pension i Såfa. Är det ok eller ska jag tänka om?

SVAR: Ja. AP7 Såfa är i vårt tycke den bästa fonden i premiepensionssystemet så vår allmänna rekommendation är att behålla den om du har den eller byt tillbaka illa kvickt.

För dig som börjar närma dig pensionen kan det möjligtvis finnas en anledning att byta från AP7 Såfa ifall risknivån inte passar dig. AP7 Såfa har för dig som 56-åring ca 115% aktier*, men aktiedelen minskar lite för varje år så om några år kommer du att vara under 100%. Beroende på din situation kan det vara för mycket aktier nu, men det kan också bli för lite sedan. För de allra flesta är det dock bra och väl anpassat för ens ålder.

Den dag du börjar fundera på att gå i pension om ett par år kan det vara läge att se över hela din ekomomi och kanske anlita någon för att få hjälp att planera ditt pensionssparande och pensionsuttag. Vi tycker att man klarar det mesta genom att följa våra enkla allmänna råd, men i den här situationen blir det faktiskt lite klurigare. I det läget kan du tillsammans med den som hjälper dig se om risknivån fortfarande är rätt.

Se dock till att anlita en oberoende aktör och akta dig för så kallade fristående rådgivare.

Vill du anlita oss så erbjuder vi oberoende rådgivning.

* Den använder sig av en så kallad hävstång så att det blir mer än 100%

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.