Är bankmannens råd bra för dig eller Nordea?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Mitt ISK-sparande i Nordea består av följande fonder: Nordea Stars Equity Fund, Nordea Indexfond Global, Nordea Stabila Aktier, Nordea Stratega 30, Nordea Swedish Stars. Dessa fonder rekommenderades av min personliga bankman i Nordea. Mitt sparkapital är ca 50000 kronor och jag sparar 2000 kr/månad. Vad tycker ni om detta val av fonder? Är det ett bra val för mig, eller är det bara ett bra val för Nordea? Jag är 60 år och hade tänkt att detta sparande skulle vara ett långsiktigt sparande och ersätta mitt tidigare sparande i traditionella pensionsförsäkringar. Bör jag fortsätta att spara i dessa fonder i Nordea, eller rekommenderar ni en flytt till ett annat ISK-sparande ? Jag har sett att ni brukar rekommendera Swedbank Robur Access Global och Länsförsäkringar Global Indexnära. Vilka råd kan ni ge mig?

SVAR: Den här frågan har ett enkelt svar. Rådet är bra för Nordea och dåligt för dig.

Vi får ge din bankman att Nordea Indexfond Global är ett bra val. Det finns bättre (=billigare) fonder hos andra banker, men vi tycker att det är den bästa fonden du kan hitta hos Nordea.

De andra fonderna däremot är en fin mix av Nordeas kassakor som alla kostar en bra bit över en procent per år. Jämför gärna med Nordea Indexfond Global som kostar 0,40% per år.

Swedbank Robur Access Global och Länsförsäkringar Global Indexnära är mycket riktigt två riktigt bra fonder som båda kostar 0,20% i årliga avgift.

Numera finns också Avanza Global som är ännu billigare – och därmed bättre. Den kostar bara 0,10% vilket är en fjärdedel av Nordea Global Index och mindre än en tiondel av de andra fonderna.

Om du är beredd att flytta till en annan bank rekommenderar vi dig därför att flytta till Avanza och investera allt i Avanza Global.

Om du inte tycker att det är värt besväret att byta bank rekommenderar vi Nordea Indexfond Global för hela slanten.

Det som möjligtvis kan vara värt att fundera över andelen aktier. Utav de fonder du nämner är de flesta aktiefonder, men Nordea Stratega 30 är en blandfond med 70% räntor. Vi vet inte hur stor andel av pengarna du har i den fonden, men vi gissar att större delen av pengarna ändå är i aktier.

Om du är 60 år och sparar till pensionen är det inte självklart att du ska ha allting i aktier, men inte heller självklart om du inte ska det. Det beror på hur ditt sparande i övrigt ser ut, när du tänkt börja ta av pengarna och i viss mån hur riskbenägen du är. För de flesta 60-åringar skulle vi rekommendera att ha åtminstone majoriteten av pengarna i aktier, men det beror som sagt vad på. Om du känner dig osäker och vill ta hjälp så föreslår vi att du bokar en tid för rådgivning med oss eller någon annan oberoende.

Om du vill vara lite mer försiktig så är vår rekommendation att ha en del av pengarna på ett vanligt sparkonto. Dessa pengar bör inte ligga på ISK:n för då får du betala skatt i onödan.

Om du tycker att det är värt besväret finns det några sätt att få upp räntan på ett sparkonto, men mycket över nollstrecket kommer du inte i dagens ränteläge.

Lycka till med sparandet!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.