Är diskretionär förvaltning något att ha?

Småspararjouren

diskretionär förvaltning - nej tack!

Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Vi har ställts inför ett ”ultimatum” om att övergå till diskretionär förvaltning av vår kapitalrådgivare men känner oss mycket tveksamma.

SVAR: Det är bra att ni är tveksamma för vi tycker varken att man skall ge efter för ultimatum eller försök att sälja diskretionär förvaltning. Ett ultimatum brukar följas av ett “annars…” så vi blir nyfikna på vad som hindrar er att helt enkelt säga tack och hej till denna rådgivare för att istället spara själva i kostnadseffektiva fonder?

Vad är diskretionär förvaltning?

Diskretionär förvaltning är en finansiell tjänst som brukar erbjudas av banker, värdepappersbolag och rådgivarbolag. Ofta till förmögna kunder som får så kallad private banking eller egenföretagare som behöver hjälp med att förvalta överskottet i sin verksamhet. Ordet diskretionär innebär att kunden lämnar över investeringsbesluten till en förvaltare inom vissa ramar. Till skillnad mot en fond kan man alltså få någon som förvaltar pengarna enligt individuella önskemål. Utifrån önskemålen kommer man överens om ett marknadsindex som förvaltningen skall utvärderas mot.

Därför skall du undvika diskretionär förvaltning

Det finns mycket kritik att lyfta kring konceptet så låt oss ta en sak i taget:

  1. Avgiften brukar vara inom spannet 1-1,5 procent av det förvaltade kapitalet. Eftersom det saknas belägg för att kvaliteten på förvaltningen är bättre än för indexfonder skall avgiften jämföras med just sådana fonder som kostar 0,2%.
  2. Det är inte ovanligt att de värdepapper som köpa för dina pengar är fonder. Då betalar du en avgift för förvaltningen och sedan en gång till för själva fonderna. Som du lika gärna hade kunnat välja själv.
  3. Det finns risker för intressekonflikter om förvaltaren gärna vill sälja en viss fond eller göra internaffärer mellan två olika kunder. Om en kund vill bli av med ett visst värdepapper så kanske det kan klia i fingrarna att sälja det till någon annan av de icke ont anande kunderna.
  4. Det är mer lukrativt för banken att ha personer med god övertalningsförmåga som säljer diskretionär förvaltning än folk som är bra på förvaltning. Detta läser vi på Wikipedia, men är också något vi själva sett i branschen.
  5. Det finns en risk att portföljen består av en för stor del likvida medel vilket leder till sämre avkastning.
  6. Dina individuella preferenser är sällan så individuella. Den avvägning som behöver göras är hur mycket av pengarna som ska vara i aktiemarknaden, men den rekommenderar vi att du istället hanterar genom att välja en kombination av sparkonto och billig global aktiefond. Du kan möjligtvis betala en rådgivare en gång för att resonera dig fram till den, men du behöver inte betala 1% av kapitalet varje år. I övrigt har de flesta inte särskilt individuella preferenser och då kan du gott ha samma förvaltning som andra. Dvs en fond.

Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är ansvarig utgivare och grävande skribent för Småspararguiden.se, expert i SR Plånboken i P1, tidigare riskexpert på Finansinspektionen och risk- och hedgefondanalytiker. Patrick jobbar också som oberoende rådgivare i egen verksamhet. Läs mer om honom här.