Är Söderberg & Partners Trygghet 75 en bra fond?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: På min arbetsplats får vi pensionsrådgivning av Söderberg & Partners. Dom kallar sig oberoende och lyckas få merparten av alla anställda på bolaget att pensionsspara i deras egna aktivt (?) förvaltade fond-i-fond lösning, “Trygg 75” som den heter. Det var även den som de rekommenderade till mig. Jag är dock lite skeptisk och undrar om det verkligen är det bästa valet? Om det inte är det så undrar jag vad jag borde ha istället?

SVAR: Det korta svaret är nej. Du ska absolut inte köpa Söderberg & Partners Trygghet. Den totala årskostaden för fonden är 2,73% vilket är jättedyrt. Att köpa en liknande portfölj själv bör inte kosta mer än ca 0,5% och blir precis lika bra.

2,73% kanske inte låter så fruktansvärt mycket, men över tid så gör det stor skillnad. Om du har 100 000 kr idag kommer du med Trygghet 75 i snitt ha 150 000 kr om 20 år*. Med en avgift på 0,5% blir det istället 230 000 kr. Mellanskillnaden på 75 000 kr har du betalat helt i onödan till Söderberg & Partners.

Fonden, Söderberg & Partners Trygghet 75, investerar i genomsnitt 75% i aktier och 25% i räntor, men de varierar andelen mycket. Vi tycker att alla under 55 år ska ha 100% aktier och även om 75% kan vara lagom för en del som är nära pensionen  är det enkelt att blanda själv istället för att köpa dyra blandfonder. Att Söderberg & Partners delvis försöker tajma marknaden genom att variera andelen aktier och räntor är inte heller något som man bör betala för. Söderberg & Partners kan nämligen inte spå framtiden.

Om 75% aktier är lagom så skulle vi rekommendera dig att helt enkelt placera 25% av pengarna i en billig räntefond och 75% i en billig global aktiefond. Är du yngre så är det 100% i en billig global aktiefond som gäller.

Om du själv vill få bättre koll på din tjänstepension rekommenderar vi att titta på pensionskolan del 4 (tar bara 6 minuter). Och skicka gärna din arbetsgivare hit så kan vi båda hjälpa er att fixa en bättre tjänstepensionslösning och/eller att få billig rådgivning/guidning som är oberoende på riktigt.

 

 

 

* Vi har räknat på att aktier avkastar 6% per år och räntor 1% per år

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Småspararguiden

Det här inlägget har flera av oss skrivit tillsammans. Läs gärna mer om vilka vi är under rubriken "Om oss" och "Vilka är vi".