Är Swedbank Robur Bas Mix en bra fond?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: De senaste 2 månader jag har startat en fond med Swedbank som heter Swedbank Robur Bas Mix, och den är nu down 1,17% som låter ganska mycket för mig. Jag undrar vad ni tänker om det?

SVAR: Hej och tack för din fråga. Såhär tänker vi:

Om fonden

Swedbank Robur Bax Mix är en blandfond som alltså investerar i en blandning av aktier och räntor. Den här fonden är en typisk mellanmjölksfond som sällan är lämplig att spara i men som många svenskar fått rekommenderade av säljare på banken. Avgiften 1,03% är onödigt dyrt. Som att köpa mellanmjölk för 60 kr per liter.

Om att fonden gått ned lite nyligen

Att fonden gått ned 1,17% är helt normalt. Under samma tidsperiod har i princip alla andra fonder med aktier också gått ned. Hur mycket de går ned hänger på hur stor del aktier fonden består av. En ren aktiefond hade nog tappat 2% under samma period så det är inget konstigt i sig.

Vår rekommendation

Om det känns obehagligt att din fond kan gå upp och ned några procent på kort tid så kanske inte fonder med aktier är något som passar dig. För att ta reda på vilket sparande som är rätt för dig har vi tagit fram en gratis Sparguide där vi i istället för mellanmjölk i allmänhet rekommenderar en blandning av näringsrik 3%-ig standardmjölk (aktiefonder) och pålitligt kranvatten (sparkonto). Om du vill ha mer personlig hjälp där vi kan göra en helhetsbedömning av din ekonomi kan du också boka en tid med oss.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är teknisk fysiker, tidigare risk- och hedgefondanalytiker, grävande finansgranskare och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.