Är traditionell liv-garanti en aktiefond?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag ska välja tjänstepension. Vill följa ert råd och välja aktiefond. Men vad är en traditionell liv-garanti? är det en aktiefond?

SVAR: Hej och tack för frågan! Det första valet man ställs inför när man skall välja placering av sin tjänstepension är om man vill spara i traditionell försäkring eller fondförsäkring. För personer under 55 år är vår allmänna rekommendation att spara allt i aktier och det går inte att göra i traditionell försäkring.

Traditionell försäkring är alltså INTE en aktiefond. Aktiefonderna väljer man inom sin fondförsäkring.

Även för personer över 55 år rekommenderar vi ytterst sällan traditionell försäkring, men tjänstepension ser väldigt olika ut så vi vågar inte säga det generellt.

Vill du ha tydligare vägledning får du gärna prata med din arbetsgivare om vår digitala tjänst kan vara något för dig och dina medarbetare! I så fall läser vi in oss på just er tjänstepensionslösning och ser till att ni får rätt vägledning. Här finns vårt intresseformulär.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.