Behövs 3 månaders buffertsparande?

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Vad är buffertsparande på ungefär 3 månadsutgifter tänkt att vara till? Tänker att de kan ligga oanvända flera år utan att generera ränta och bättre ha dem i aktiefond som genererar avkastning. Om olyckan är framme så täcker försäkring viss del och resten kan jag låna om jag inte skulle ha tillräckligt med kontanter eller sälja aktiefond.

SVAR: Buffertsparandet är till för saker som kan hända i livet. Bor man i bostadsrätt eller villa finns alltid risker för saker som vattenläckor eller andra typer av skador som man behöver åtgärda akut. I de fallen får man som du säger förhoppningsvis pengar från försäkringsbolaget, men det är inte säker på att du hinner få pengarna från försäkringsbolaget innan hantverkarna vill ha betalt. Låna pengar kan man ju också göra, men snabba lån som är enkla att ta kostar skjortan och att låna mer på bostaden är också en process som kan ta lite tid.

Andra saker som kan hända är att du blir sjuk eller arbetslös. Här får man ju också A-kassa och sjukpenning, men de täcker inte inkomsten fullt ut och det kan ibland också vara så att det tar lite tid innan de betalas ut.

Det kan också vara mer positiva saker som kan hända. För min egen del tycker jag att det är skönt att ha lite pengar ifall jag får för mig att jag vill ut och resa, köpa något lite dyrare som jag kommer på att jag vill ha eller att det passar bra på jobbet att ta lite extra obetald semester.

Detta sagt så är 3 månader en schablon vi har dragit till med för att det är hyggligt tryggt och säkert för de flesta. Bor man i hyresrätt, inte är ressugen och känner att man skulle klara sig bra på A-kassa/sjukpenning kan man säkert ha lite mindre. Det går ju dessutom fort att sälja aktiefonder också om man skulle behöva även om det kan vara lite psykologiskt jobbigt om aktiemarknaden just har gått ned ordentligt.

Så om du har koll på dina egna risker och vet vad du gör kan du absolut välja att ha ett mindre buffertsparande.


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.