Bra bosparande för 23-åring?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej!

Jag är 23 år gammal och intresset för Ekonomi har växt hos mig senaste året. Jag har en summa pengar fördelat på 5 olika aktiefonder, främst accessfonder i olika regioner, (Japan, Usa, Asien, Global och Europa). Jag sparar ungefär 5000:- kr varje månad till mitt ISK konto och fördelar det med en tusenlapp var i varje fond. Jag har ungefär 120 000 i nuvarande innehåll där mitt sparande i USA fonden (Acess Usa) består till 70-80%. Jag har även ett sparkonto på ungefär 40 000. Det har gått bra för dessa fonder men jag är lite orolig för att jag sparar för mycket pengar i dessa “hög” risk fonder. Notera att jag har tänkt att spara i minst 5 år till ett eventuellt bostadsköp. Vad tycker ni? Ska jag välja att börja spara i en medelrisk fond då jag sparar en hel del varje månad till mitt ISK konto? Ser ingen mening att ha mer pengar än max 50 000 på mitt sparkonto då jag inte har några större oväntade utgifter som kan tänka sig hända.

SVAR: Till att börja med får vi gratulera till ett bra sparande! Både att du redan har kommit igång med ett rejält sparande och att du har gjort bra val. Swedbank Robur Access-fonderna är riktigt billiga och bra fonder. Vi tycker att du kunde nöja dig med Swedbank Robur Access Global, men de andra är lika billiga, har inte sämre förväntad avkastning och det är inte så stor skillnad i risk.

Medelriskfonder brukar oftast betyda blandfonder och det avråder vi ifrån. Anledningen är dels att de ofta är onödigt dyra och dels att vi över huvud taget inte rekommenderar räntefonder i dagens ränteläge eftersom säkra obligationer ger negativ förväntad avkastning. Om du ska dra ned risken så rekommenderar vi istället att lägga lite mer av pengarna på sparkontot istället och behålla resten i rena aktiefonder.

Hur stor andel av pengarna du ska ha på sparkontot är däremot lång emot självklart. Fem år är i den del av tidsintervallet där det är svårast att ge råd. Den förväntade avkastningen är inte alls försumbar, men det är också så pass kort tid att det inte alls är säkert att du hinner återhämta dig från en eventuellt börskrasch. Här beror det helt enkelt på hur mycket du är beredd att chansa.

Om du kommer fram till att du vill ha en del av pengarna på sparkonto kan det vara värt att titta på vad du bör tänka på när du väljer sparkonto.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.