Dags att hoppa på börsen?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Har stått på sidan av börsen i flera år och inväntat en dipp som aldrig kom och trott att jag skulle kunna köpa på botten och inte på toppen, har en liten del kvar i aktier och fonder men har tvekat och gjort dåliga val oftast, är det för riskfyllt nu att gå in? Man får ju ingen ränta på pengarna på bank och jag har åkt på några smällar som gjort mig skeptisk, har läst på mycket tycker jag och kanske lyssnat lite väl mycket på pessimister så till slut har jag inte orkat bry mig men känner nu lite ånger efter detta år som ju gått så bra att jag nog måste agera och börja placera mina pengar för ska man se till åren som gått så har man gått miste om en del avkastning, vore fint med ett litet råd från er innan man kastar sig in igen. Vad tycker ni jag ska satsa på för typ av fonder alt. aktier?

SVAR: Tyvärr är din historia inte helt ovanlig. Vår övertygelse är att varken vi själva eller någon annan kan veta när börsen ska gå upp och ned. Man brukar också säga att folk förlorar mer pengar på att vara utanför aktiemarknaden än på börsfall. Av de anledningarna rekommenderar vi att inte försöka tajma marknaden utan att ha pengarna i aktiefonder för långsiktigt sparande. 

Givet att ditt sparande är långsiktigt, på 10 års sikt eller mer tycker vi att valet är självklart, gör du därför helt rätt som går in i aktiemarknaden.

Angående vilken fond du ska satsa på rekommenderar vi att lägga alla pengar i Avanza Global. Vi tycker att man får bättre riskspridning med en globalfond än med en Sverigefond och Avanza Global är den billigaste globalfonden på marknaden. 

Ifall du av någon anledning vill ha pengarna hos en annan bank än Avanza kan du kolla vår fondguide. Där kan du hitta den bästa globala aktiefonden hos de flesta större svenska banker.

Lycka till!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.