De 6 bästa böckerna om sparande

Småspararjouren


Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!


FRÅGA: Hej! Först och främst – tusen tack för en fantastisk resurs! Jag har lärt mig otroligt mycket från er sida. Jag undrar vad ni rekommenderar (böcker, kurser på deltid i Stockholm/online) för att lära sig mer? Jag känner att jag hanterar “basics” (varför breda globala indexfonder generellt ger bättre avkastning än aktivt förvaltade fonder etc. ) men skulle vilja lära mig mer och lite mer djuplodande. Jag har läst grundkurs i ekonomi på kandidatnivå innan så har haft viss exponering till makroekonomi. Lärandet skulle primärt vara för att bli en bättre investerare av mina egna sparslantar. Stort tack på förhand

SVAR: Vi tycker självklart att den viktigaste boken på området är den vi själva håller på att skriva. Den ska enligt planen komma ut i maj så håll utkik efter den. 

Uppdatering: Vår bok – Mer Pengar för Pengarna – är nu släppt.

En utmaning med många böcker och kurser är att de flesta som riktar sig till de som vi brukar kalla aktiespelare. Dvs de som vill köpa enskilda aktier eller aktivt förvaltade fonder. Och vi tror inte att det är något man ska läsa/lyssna på. 

Här kommer ändå några som vi tycker är någorlunda vettiga:

  1. Fly bankfällan – Bo Haldell
    En riktigt bra bok från en “insider” som avslöjar alla onödigt dyra finansprodukter
  2. Stocks for the long run – Jeremy Siegel
    En bok som på ett utmärkt sätt förklarar varför man ska ha aktier på lång sikt
  3. Lura hjärnan att spara: Få råd med dina drömmar – Elin Helander
    Fokuserar mer på hur du ska tänka för att faktiskt spara pengar än på hur du ska placera dem. Bra komplement till exempelvis oss. 
  4. Sammansvärjningen – Joel Dahlberg
    “Boken visar hur bankdirektörerna är beredda att dölja, vilseleda och ljuga för att upprätthålla bilden av att man levererar något av värde till spararen. Försvinnande få av bankernas fonder lyckas nämligen med målet att slå en billigare indexfond.”
  5. Bankbluffen – Joel Dahlberg
    “I boken går Joel igenom några av bankernas vanligaste knep, som för bankkunden är väldigt svåra att upptäcka. Det handlar om bolån, fonder, aktieindexobligationer, bankkonton och kortbetalningar inom alla de här tjänsterna ser bankerna till att du som kund får betala mer än du behöver.”
  6. Pensionsbluffen – Joel Dahlberg
    “Joel Dahlberg, som gick till storms mot bankerna i Bankbluffen, berättar nu allt du helst inte velat veta om det nya pensionssystemet – men som du snarast bör sätta dig in i för att kunna påverka din egen pension.”

Efter att ha läst alla dessa böcker kommer du förhoppningsvis vara ännu mer övertygad om att du ska ha dina långsiktiga sparpengar i Avanza Global

Kurser har vi ännu mindre koll på. Där vågar vi inte rekommendera någon på rak arm. Om du är på den nivån redan och vill förstå ännu mer gissar vi att det är ytterligare universitetskurser som gäller.

En del fackförbund erbjuder föreläsningar om pensioner. Vår bild är att man inte får ut så mycket av själva placeringsråden, men man kan däremot lära sig hur själva teknikaliteterna i ens tjänstepension fungerar. Kombinerar man den förståelsen med att man har koll på vikten av låga avgifter och att ha aktiefonder för långsiktigt sparande kan man göra rätt val runt sin tjänstepension.

Lycka till!


Den här verksamheten finns tack vare DITT frivilliga ekonomiska bidrag.

Vi står på din sida i finansdjungeln. Vi drar ner byxorna på finansaktörer som gynnar sig själva på kundernas bekostnad. Dessutom ger våra artiklar och guider dig och andra begripliga, enkla och vetenskapligt förankrade råd om ekonomi, sparande och pensioner.

Du kan vara med och bidra via Swish på 123 648 44 48 eller stötta månadsvis via Patreon.

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 15 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.