Det pratas om börsnedgångar – är det läge att minska risken?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Det pratas om en ev kommande lågkonjunktur och en avmattning på börsen. Om ett sådant läge inträffar, tycker ni att man tillfälligt ska flytta från aktiefonder till något annat med mindre risk? Vad rekommenderas i sådant fall? Nu vet jag att ni rekommenderar att spara i ett fåtal globalfonder, men om man har en större spridning, är det värt att byta vissa och behålla andra när börsen går ner? Finns det några tydliga signaler som indikerar ett byte? Jag är ganska ofta inne och tittar till mina fonder, så det är inte “jobbigt” att byta, bara jag vet till vad jag bör byta till. Om jag ska byta överhuvudtaget.

SVAR:

När ska man minska risken i sin portfölj?

Det finns en bra anledning att skifta över från aktier till något som kortsiktigt är mindre riskfylld och det är att du ska ha pengarna någorlunda snart och inte vill chansa.

Vad diverse tyckare säger om hur börsen ska gå framöver är inte en bra anledning. Börskurserna är alltid vad de är för att genomsnittet av pengarna tycker att det är rätt värdering. Och de flesta pengar förvaltas av experter som har detta som heltidsjobb. Vårt femte budord är därför – försök inte tajma marknaden.

Så har du ett långsiktigt sparande rekommenderar vi att du behåller dina aktiefonder. Det kommer att komma perioder när börsen går ned, men då gäller det bara att ha is i magen. På lång sikt går aktier upp.

Vår tumregel är att om man sparar på mer än 10 års sikt eller inte vet alls när och om man behöver pengarna ska man ha allt i aktier/aktiefonder. Sparar man på mindre än två års sikt tycker vi inte att man ska aktier över huvud taget. Däremellan kan man ha en del men inte allt i aktier samt också väga in hur mycket man är beredd att chansa.

Vad ska man göra om man vill minska sin risk?

Om du vill minska din risk för att du sparar mer kortsiktigt tycker vi att ett vanligt sparkonto är bästa alternativet så som räntorna ser ut idag. Här kan du läsa om våra tips när det gäller att välja sparkonto.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.