Från depå till ISK – Vad ska jag tänka på?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej!

Jag har beslutat mig för att sälja mina indexfonder (global, Nordamerika o Sverige) i depå värda ca 300 000 och skaffa i stort sett samma fonder inom ett ISK-konto. Vinsten är idag ca 80 000.

Nu undrar jag om ni har någon vägledning kring hur jag ska gå till väga. Alltså vilka fördelar o nackdelar finns det med att sälja och köpa allt på ett bräde, kontra att sprida ut omställningen över tid? Är det något annat jag bör tänka på?

Tack på förhand!

SVAR: Hej och tack för din fråga!

Du gör rätt i att flytta dina fonder från depå till ISK. Du har haft en avkastning på c:a 40% och det är en bra bit från de nivåer där man kan fundera på att stanna kvar i depån. Vi har skrivit ett långt inlägg som går igenom frågan om valet av konto här: http://www.smaspararguiden.se/blogg/darfor-ska-du-salja-gamla-fonder-och-skaffa-isk/

Du funderar också på om det är smart att sprida ut omställningen över tid. Det kan kännas bra att dela upp stora beslut i mindre delar men rent ekonomisk är det bäst att göra denna förändring så fort som möjligt, dvs allt på en gång. För varje dag du väntar och varje krona som du delar upp så är det ytterligare pengar som sparas i en kontotyp som är sämre. Vi för ett liknande resonemang i ett inlägg som rör en liknande frågeställning här:
http://www.smaspararguiden.se/blogg/det-ar-all-in-som-galler-nu-slar-vi-hal-pa-den-gamla-myten-om-uppdelade-investeringar/

Om du vill passa på att se över vilka fonder du har kan du se vilka fonder vi tycker är bäst hos din bank i vår Fondguide.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.