Hur kan ni som oberoende rådgivare rekommendera samma fond hela tiden?

Småspararjouren


Behöver du hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! I er fondguide rekommenderar ni en enda fond i väldigt stor skala (Länsförsäkringar Global Index). Jag vet ingenting om sånt här, men det verkar liksom lite väl enkelt med tanke på att ni är helt oberoende rådgivare. Finns det inte några ungefär likvärdiga fonder? Jag tänkte placera 300.000. Är det klokt att satsa allt på en fond? Tack för hjälpen!

SVAR: Visst kan finans ibland vara krångligt, men ofta är det krångligt i onödan för att finansbranschen gillar att krångla till saker. Då är det nämligen lättare att motivera att man ska ta hutlöst mycket betalt.

Just att krångla till det för att kunna ta mer betalt kan vara affärsmässigt bra även för oberoende rådgivare som vi, men vi försöker ändå hålla fast vid principen att inte krångla till det i onödan.

I det här fallet är det faktiskt så enkelt att det räcker alldeles utmärkt med en fond. Du har den längre förklaringen i länken, men den korta förklaringen är att det som spelar roll är vilka aktier fonden eller fonderna placerar i. Har du då en fond som placerar i ett hyggligt stort antal aktier fördelade på olika delar av världen så finns det ingen anledning att köpa fler fonder. Väljer du smala fonder som investerar mer specifikt är det en helt annan sak, men det rekommenderar vi inte ändå.

Vill du ha fler fonder än Länsförsäkringar Global Index så är Swedbank Robur Access Global lika bra och billig. De två fonderna äger dock ungefär samma aktier så att köpa båda fonderna blir ungefär som att göra sig det extra besväret att köpa en påse Gott & Blandat på ICA och en på Konsum i tron att man skall få en bättre godisblandning. Absolut inte skadligt, men inte heller någon större poäng.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.