Hur placera pengarna när man är ung och rik?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Jag har i tidigt ålder (32 år) lyckats arbetat ihop, tjänat ihop genom bostadsaffärer och sparat ihop en summa som jag räknat på om cirka fem år precis ska räcka till så att jag kan bli ekonomiskt oberoende om jag lever enkelt vilket varit mitt mål sedan flera år tillbaka. Då har jag inte räknat med någon avkastning på dom pengar jag har.

Är det något särskilt som jag som relativt ung person ska tänka på när jag investerar/sparar pengar? Vilka investeringar tror ni passar just mig?

SVAR: Stort grattis! Jag skulle också gärna bli ekonomiskt oberoende, men tyvärr verkar det inte som att man blir rik på att skriva många upprörda blogginlägg om dyra fonder.

Givet att du räknat noga gissar vi att du inte vill chansa för mycket. I så fall skulle vi rekommendera att du placerar de pengar du planerar att använda inom 10 år på ett sparkonto och resten i en billig global aktiefond.

Här hittar du tips på hur du hittar ett sparkonto med positiv ränta.

Och vår Fondguide hjälper dig att hitta den billigaste globala indexfonden på din bank.

Du kan också göra vår Sparguide. Den tar inte många minuter, men den kan ta hänsyn till ett par saker som inte framgick av din fråga.

Lycka till!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.