Hur ska jag få sparpengarna att växa utan att bli lurad?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag undrar hur jag ska kunna få mina sparade pengar att växa. Just nu står de på ett buffertkonto i Santander och får en ränta på 0.75 %. Det finns säkert möjlighet att placera/investera dem på något annat sätt än där. Till saken hör att jag fått slita hårt för att få ihop pengarna och vill inte heller förlora på att placera dem alltför fel. Jag är 60 år och har bara några år kvar till pension. Jag är väldigt naiv i tanken när det gäller att förstå hur jag ska gå tillväga och har fått lära mig den hårda vägen/förlorat pengar för att jag haft tilltro till fel personer som sett till att sko sig på deras råd till mig.

SVAR: Tyvärr finns det inga säkra sätt att få pengarna att växa – åtminstone inte på kort sikt.

Det du ska göra om du vill få dem att växa är att placera dem på aktiemarknaden. Då kommer du troligtvis att tjäna pengar, men aktiemarknaden svänger och det finns inget sätt du kan vara säker på att inte förlora pengar. Det man kan säga är att ju längre det är tills man ska ha pengarna desto mer tycker vi att man ska ha aktiefonder.  För alla som har 10 år eller mer kvar tills de ska använda pengarna brukar vi rekommendera att ha allt i aktiefonder, men så verkar det ju inte vara för dig.

Om du väljer att ha allt eller delar av pengarna på aktiemarknaden är det viktigt att välja en bred globalfond för att sprida riskerna och att välja en så billig fond som möjligt. I vår Fondguide kan du hitta den billigaste globalfonden hos din bank.

Övriga pengar brukar vi hänvisa till sparkonto med insättningsgaranti. Räntan 0,75% hos Santander som du redan har låter som ett bra val i dagsläget.

För att kunna ge ett riktigt bra svar till dig skulle jag behöva se över hela din ekonomi och framförallt hur din pension ser ut. Om du tycker att det är värt tiden och pengarna kan du boka tid för oberoende rådgivning. Annars kan kanske det här svaret ge viss vägledning.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.