Ingen köp- och säljavgift i praktiken i vår favvofond

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Ni förespråkar indexfonder med låga förvaltningsavgifter. Ett exempel på detta är Länsförsäkringars Global Indexnära som ni rekommenderar. Denna fond har (likt många andra fonder från Länsförsäkringar) en köp-och-säljavgift på 2%. Om jag förstått rätt syns inte denna avgift i Normanbeloppet vilket gör det svårt att se hur mycket denna fond kommer kosta mig vid ett månadssparande. Vid något tillfälle kommer jag vilja sälja och får då betala hela 2% i avgift. Hur ska jag förhålla mig till en sådan avgift?

SVAR: En del fonder, tex Länsförsäkringar Global Indexnära, ger sig själva möjlighet att ta ut avgifter som de i själva verket inte tar ut. I det här fallet tar Länsförsäkringar inte ut vare sig köp- eller säljavgift i praktiken och har lovat oss på Twitter att de inte har några planer på att börja.

Syftet med detta är att skydda små fondandelsägare om en större kund skulle köpa/sälja och i den processen orsaka fonden kostnader som annars hade delat ut på de andra spararna. I grund och botten en rimlig sak att ta höjd för alltså.

Det här är förstås ett visst orosmoln som vi hade tagit på större allvar om fonden drevs av någon opålitlig aktör. Vi tror inte att Länsförsäkringar kommer att börja ta ut den här avgiften och är någorlunda lugna, men beslutsprocesser på Länsförsäkringar tillhör inte våra expertområden så helt säkra kan vi inte vara.

Å andra sidan är det precis som du säger mycket svårare att säga vilken fond som är bäst om det finns både förvaltningsavgifter och köp- och säljavgifter. Hade det varit vanligare med den typen av avgifter hade vår Fondguide fått betydligt svårare att ge raka besked om vilka fonder som har lägst avgifter :)

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahn är teknisk fysiker, tidigare risk- och hedgefondanalytiker, grävande finansgranskare och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.