ISK och globalfond bäst sparande till barn

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag tänkte öppna upp ett sparkonto till mitt gudbarn med planen om att lägga in en slant varje födelsedag och jul fram till barnet är 18. Tänker att jag kommer vilja sätta in ca 1000 kr per tillfälle utifrån dagens inflationsvärde. Har själv Nordea, vilket även barnets föräldrar har så av bekvämlighets skäl är jag mest intresserad av att spara hos dem. Önskar också att kontot ska stå i barnets namn, om det så klart inte finns tydliga fördelar med något annat upplägg. Skulle vara supertacksam om ni kunde ge mig tips på vilken sparform som är mest lämplig.

SVAR: Det låter ju som en fantastisk present. Det vi rekommenderar är att öppna ett ISK-konto. Om du kontaktar Nordea kommer de säkert försöka sälja på dig en kapitalförsäkring, men sådana brukar innehålla lite extra avgifter så undvik den. Jag tycker att det borde gå att sätta upp ett ISK-konto i barnets namn, men det är jag inte säker på (återkom gärna och berätta om det gick).

När du väl har satt upp ISK-kontot så är vår rekommendation att lägga alla pengar i den billigaste globalfonden. På Nordea är det Nordea Indexfond Global.  Den har låg avgift, 0.40%, och en global fond har bättre riskspridning än en Sverigefond. För andra läsare som har andra banker så kan ni hitta de billigaste fonderna i vår fondguide.

Lycka till!

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.