Kan jag flytta min tjänstepension?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Jag har försökt följa era råd vad gäller flytt av tjänstepension men jag blir verkligen inte klok på det. Jag har 2/ITPK, KTP, KTPK och KAP-KL. Jag försökte inledningsvis kontakta Folksam, de hänvisade till pensionsvalet.se. Men det verkar inte finnas några globala indexfonder där alls utan bara fondförsäkringar. och ingen information alls om avgifter etc. Är det möjligt att välja globala indexfonder via pensionsvalet? Eller har mina fd arbetsgivare låst in min pension?

SVAR: Att förstå sin tjänstepension och vad man ska göra åt den är i allmänhet alldeles för krångligt. I ditt fall blir det tyvärr ännu värre av att du har tjänstepensionen från flera olika ställen. Om du är en helt vanlig människa som inte tycker att det är fantastiskt roligt att försöka dechiffrera obegripliga svar från diverse kundtjänster så vill vi bara säga att vi lider med dig.

Tyvärr kan vi inte heller hjälpa dig fullt ut i det här formatet, men vi kan åtminstone ge några vägledningar.

 1. ITP (ITP2, ITPK) är ett pensionssystem som administreras av Collectum och du kan också göra dina val via dem.
 2. KTP och KTPK är ett annat pensionssystem för anställda inom kooperationen som administreras av Folksam. Detta sköter du via pensionsvalet.
 3. KAP-KL är ytterligare ett pensionssystem och där kan du också göra ditt val via pensionsvalet.
 4. På varje ställe behöver du göra tre val
  1. Välj fondförsäkring för att komma åt globala aktiefonder
  2. Välj vilket försäkringsbolag som ska förvalta pengarna (det finns ca 5 olika för varje alternativ).
  3. Välja vilken fond som pengarna skall placeras i.
 5. Tyvärr behöver du också vänta ett tag på att det andra valet har gått igenom innan du väljer det tredje.
 6. På alla ställen går det att hitta bra och billiga fonder. Oftast är entrevalen för de olika bolagen riktigt bra och prisvärda, men vi skulle behöva veta lite mer för att kunna säga vad som är bäst i varje fall.

Anledningen till att det här är olika avtal är att fackföreningsrörelserna har skapat olika kollektivavtal för olika grupper av anställda. ITP är för privatanställda tjänstemän, KTP för anställda inom kooperationen och vissa folkrörelser och KAP-KL är för anställda inom kommun och landsting. Om man har jobbat på flera olika ställen kan det bli så här jobbigt. Det stämmer att du är låst till dessa avtal men utbudet av fonder brukar vara bra och det går säkert att hitta vettiga alternativ.

Tycker du att det här är för svårt och jobbigt att göra själv finns det två angreppssätt: antingen tar du hjälp själv eller så pratar du med din arbetsgivare för att se om du kan reda ut saken. I båda fallen går det bra att anlita oss.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Andreas Runnemo

Andreas Runnemo har över 10 års erfarenhet från finansbranschen där han innan Småspararguiden har jobbat på hedgefond, storbank och livförsäkringsbolag. Trots att han själv har suttit på hedgefond och byggt avancerade algoritmer för att slå börsen har han alltid haft sina egna pengar i billiga indexfonder. Andreas är civilingenjör från KTH (Teknisk Fysik) med inriktning finansiell matematik och civilekonom från Handels.