Kan man göra om blancolån till bolån?

Småspararjouren


Behöver du ytterligare hjälp? Prova Småspararguidens oberoende rådgivning!


FRÅGA: Hej! Gift par 50 år med 1,6 miljoner i blancolån, inga betalningsanmärkningar, båda fasta trygga anställningar med total årsinkomst ca 800.000, bor i hyresrätt. Föräldrar (pensionärer) med villa värd ca 6,5 miljoner, bolån ca 1,5 miljoner. Kan vi ta över deras bolån/skriva över huset på oss och lägga om blancolånen till bolån istället? Föräldrar bor kvar och slipper lån, vi bor kvar i hyresrätten och får mycket lägre månadskostnad. Skulle en bank gå med på det? Vad ska man tänka på rent juridiskt? Skattemässigt? Med vänlig hälsning, Anonym

SVAR: Det är jättebra att ni tänker i de här banorna för det är enligt mig hög prioritet att bli av med blancolån (även kallade privatlån) eftersom de ofta har mycket högre räntor än bolån. En typisk ränta på blancolån är 3-7 procent medan ett bolån kostar 1,1-1,5 procent i dagsläget. På ert lån skulle det innebära en årlig kostnadssänkning på 20 000 – 60 000 kronor beroende på er situation.

Om banken har beviljat er ett blancolån på 1,6 miljoner kronor så borde det inte vara några problem att låna samma belopp i form av ett bolån, det blir ju bara tryggare för banken som får en säkerhet på lånet och därmed billigare för er. Att bolånet då totalt skulle bli 1,5 + 1,6 = 3,1 miljoner på ett värde 6,5 miljoner är också rimligt och under eventuellt amorteringskrav.

Ett krångligt sätt att åstadkomma det är att skriva över hela huset på er, jag skulle nog i första hand försöka prata med banken om föräldrarna kan utöka sitt bolån med er som medlåntagare så att ni solidariskt är betalningsansvariga om ni av någon anledning inte klarar av att betala räntor i framtiden. Sedan står det er fritt att göra upp om vem som skall betala räntorna.

Kom bara ihåg att ränteavdraget som standard fördelas jämnt på medlåntagarna och att ni behöver ta med det i kalkylen när ni gör upp om räntan alternativt ber banken att ändra till den fördelning ni önskar. Med era siffror blir det ändå hyfsat lika då de båda paren lånar nästan lika mycket.

Slutligen rekommenderar vi er att prata igenom ordentligt med era föräldrar vad som skulle hända i olika scenarion. Vad händer om ni blir av med jobben och inte kan betala? Vad händer om de vill sälja huset? Finns det några syskon som kan känna sig förfördelade ekonomiskt? 

Många gör liknande ekonomiska uppgörelser inom familjen och det är i många fall en bra lösning, men ibland kan det också leda till jobbiga situationer och konflikter så det är bra att prata igenom det ordentligt så att alla vet vad de ger sig in på.

Oberoende rådgiving med Småspararguiden

Om författaren

Patrick Siegbahn

Patrick Siegbahnär grävande finansgranskare, expert i Plånboken i P1, tidigare risk- och hedgefondanalytiker och grundare till Småspararguiden. Läs mer om honom här.